Oltenii, receptivi la recensământul de probă, dar greu de găsit acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase recenzori bat din uşă-n uşă pentru a strânge date statistice privind populaţia Oltului. Recensământul de probă al populaţiei se desfăşoară în judeţ în localităţile Slatina, Grădinari şi Milcov. Acceptarea recenziei este obligatorie.

Cetăţenii din trei localităţi din judeţ sunt inventariaţi în această perioadă, în cadrul recensământului de probă al populaţiei, testându-se astfel instrumentarul statistic utilizat în cadrul recensământului general organizat în perioada 22- 31 octombrie. De sâmbăta trecută şi până pe 16 mai, şase recenzori merg din casă-n casă în satul Milcov Vale, în satul de centru al comunei Grădinari şi satul Petculeşti (populaţie majoritară rromă) şi trei sectoare din municipiul Slatina, cuprinzând străzile Trandafirilor- bl 1 şi 3, Libertăţii- bl. GA15C, Aleea Lalelelor nr. 3A- bl. 13AG, Primăverii- bl. PM1 şi Crişan nr.22- bl. A8. Acceptarea recenziei este obligatorie, cetăţenii fiind sfătuiţi să ofere datele personale numai recenzorilor care prezintă documente de identificare.

Primirea recenzorului, obligatorie
Constantin Costache, consilier Urbanism în cadrul Primăriei Slatina, a fost desemnat rceenzor pentru recensământul de probă la sectorul III Slatina- Primăverii şi Crişan. Este obişnuit cu formularele statistice de la recensământul agricol şi bate cu răbdare din uşă în uşă culegând date personale şi legate de locuinţa celor recenzaţi. „În general, oamenii sunt receptivi. Completarea unui formular durează circa 15 minute, dacă este vorba de 2 persoane. În week-end nu prea au fost de găsit. Am recenzat doar 21 de persoane în trei zile, din cei 120 din listă. Trec de cel puţin două-trei ori pe la cei care nu sunt acasă, apoi le las un bileţel cu numărul cu telefon pentru a mă contacta şi a stabili de comun acord data şi ora când pot veni”, spune recenzorul.

image

Pentru culegerea datelor, recenzorul este nevoit să revină de mai multe ori la o locuinţă

Prima scară de bloc, o singură uşă deschisă. „Considerăm că este foarte important acest recensământ. Trebuie actualizate datele legate de populaţia României, pentru că nu se mai ştie câţi mai suntem”, spune Nelu Mihai, pensionar.
Cu toate că primirea recenzorului şi dialogul cu acesta este obligatorie, cetăţenii nu trebuie să prezinte acte justificative, răspunsurile ţin exclusiv de libera declaraţie a respondentului. „Răspunsul la toate întrebările chestionarului trebuie să fie făcut ştiind că toate informaţiile ce vor fi oferite beneficiază de protecţia confidenţialităţii, garantată prin lege, că ele nu vor putea fi folosite în nici un alt scop decât cel statistic”, informează Petre Lupu, directorul Cancelariei Prefectului.
Datele recensământului pilot sunt folosite cu scopul de a pregăti recensământul şi nu reprezintă o sursă de date referitoare la populaţie şi locuinţe. Datele recensământului general din toamnă vor fi prezentate Comisiei Europene.

Populaţie în scădere
Populaţia şi densitatea populaţiei judeţului Olt la recensăminte:
An         Numar locuitori     Locuitori/km2
1930         380663                69,2
1948         442442                80,5
1956 
        458982                83,5
1966         476513                86,7
1977         518804                94,4
1992         523291                95,2
2002         489274                89,0

Slatina

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite