Oltenii, în foame mare după credite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Restanţele locuitorilor din judeţul Olt la bănci, la jumătatea acestui an, au ajuns la 124 milioane de lei.

Deşi este criză şi toată lumea pare a se plânge că nu are bani, încă mai sunt persoane care îşi permit să contracteze un credit chiar în condiţiile actuale. Cel puţin aceasta este situaţia la Olt, căci datele bancare oficiale relevă o situaţie cum nu vezi în multe judeţe din ţară: populaţia civilă a întrecut agenţii economici în „cursa” pentru credite.
Conform Băncii Naţionale a României, la începutul lunii iulie, oltenii - persoane fizice şi juridice, aveau împrumuturi bancare care totalizau 1.863 milioane de lei noi. Defalcat, suma totală împrumutată în lei de la bănci de către populaţie se ridica la 1.042 milioane, din care 918 milioane lei erau credite pentru care rambursările se aflau în grafic, în vreme ce restanţele înregistrate de olteni la bănci au ajuns la aproape 124 milioane de lei.
Mai bine de jumătate din volumul creditelor, adică 611,4 milioane de lei, au fost contractate de populaţia civilă, în vreme ce agenţii economici s-au dovedit a fi mai timizi şi au împrumutat numai 421 milioane de lei. Persoanele fizice se pare că îşi menţin un apetit crescut pentru a cheltui banii luaţi de la bănci pentru a-şi achiziţiona diverse bunuri - autoturisme, produse electronice şi alte asemenea “amănunte” ce ţin de specificul creditelor de consum. Creditele luate de civili pentru cumpărarea locuinţelor au fost de numai 26,4 milioane lei, în timp ce restul împrumuturilor au avut o altă destinaţie - consolidarea datoriilor, finanţarea educaţiei etc.
Creditele în valută au fost şi ele mai reduse decât cele contractate în moneda naţională şi se ridică la jumătate anului la 821 milioane de lei, din care 29,7 milioane sunt restanţe. Mediul de afaceri a atras credite în valută estimate la 332 milioane lei, în vreme ce persoanele fizice s-au împrumutat în altă valută în limita a 489 milioane de lei, cea mai mare parte din sumă – 355 milioane lei – fiind credite de nevoi personale, iar 131 milioane au fost date pe cumpărarea unei case.

Bani pentru concediu de la bancă

“Faptul că populaţia a întrecut persoanele juridice la contractarea de credite nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Acest lucru se explică prin faptul că, de regulă, în această perioadă, respectiv vara-toamna, o mare parte din populaţie se împrumută la bănci pentru a face rost de bani în scopul efectuării de lucrări de modernizare a locuinţelor sau caselor. Banii sunt luaţi sub forma creditelor de nevoi personale. Nu în ultimul rând, aceasta este perioada concediilor şi mulţi preferă să ia sume relativ mici de la o bancă pentru a petrece un concediu lipsit de grija banilor, bani pe care ar urma să îi ramburseze uşor deoarece cuantumul creditelor, luate individual, nu este unul ridicat”, a spus Diana Marcu, broker de credite.
Slătinenii par a întări declaraţiile oficialilor bancari. “Am făcut un credit la o bancă de 8.000 de lei ca să fac nişte lucrări în apartament. Mi-am luat centrală termică şi mă costă ceva ca să o montez, ca să nu mai vorbesc că trebuie să plătesc şi manopera şi celelalte materiale pe care nu le iei în acelaşi timp cu centrala, ci separat. Eu sunt mulţumit că am reuşit să fac creditul ăsta, mi-era teamă că nu accept ăia de la bancă pentru că mai un credit la o altă bancă”, a spus Dumitru Pârvu din Slatina.

Bani puşi deoparte şi pe vreme de criză

În aceste vremuri tulburi, când mulţi nu reuşesc să-şi acopere datoriile contractate în vremuri prospere, altii mai cumpătaţi au reuşit chiar să pună deoparte ceva bani. Nu s-a ţinut cont de monedă, economiile fiind atât în lei, cât şi în monedă străină. Astfel, la începutul lunii iulie, în băncile din Olt se aflau depozite în monedă naţională cifrate la 241 milioane de lei, cea mai mare parte a acestora – cca. 118 milioane lei, aparţinând ca de obicei firmelor. Cei care au ales să facă economii în valută au strâns în depozite 168,5 milioane de lei, persoanele juridice fiind şi aici pe primul loc cu 131 milioane lei.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite