Slatina: Oltencele nu au curaj să denunţe hărţuirea sexuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slatina: Oltencele nu au curaj să denunţe hărţuirea sexuală
Slatina: Oltencele nu au curaj să denunţe hărţuirea sexuală

În timp ce unii bărbaţi profită de funcţia pe care o deţin şi le fac avansuri angajatelor, femeile se tem să îi reclame.

Psihologi, sociologi, poliţişti, lideri de sindicat, şi specialişti în domeniul relaţiilor de muncă s-au reunit ieri la Slatina pentru a găsi metode de prevenire a hărţuirii sexuale. Deşi fiecare dintre noi a auzit de cel puţin un caz în care şeful i-a făcut „avansuri“ unei angajate, aceste cazuri nu ajung în atenţia insituţiilor abilitate. De ruşine sau de teamă că vor fi greşit judecate de ceilalţi, femeile acceptă situaţia sau îşi caută un alt loc de muncă. Un studiu recenet al Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES) arată că doi din trei respondeţi cred că victimele sunt vinovate pentru hărţuirea sexuală. „De multe ori victimele se consideră parţial vinovate pentru ceea ce li se întâmplă şi evită să denunţe aceste cazuri“, a spus Elena Gheorghe, psiholog participant la seminarul de ieri.
Până acum poliţiştii nu au înregistrat nicio reclmaţie pentru hărţuire sexuală, iar la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) a fost un caz nerezolvat.
„Am avut un singur caz de hărţuire sexuală, înregistrat anul trecut, la ITM. Din păcate, plângerea nu a putut fi soluţionată din lipsă de probe“, a spus Alina Tănasă, reprezentanta ANES în Olt.

O discuţie politicoasă poate rezolva totul

Comentariile decente despre felul în care arată o anumită persoană, trimiterea de mesaje indecente, îmbrăţişările sau atingerile nedorite sunt primele semne ale hărţuirii sexuale. Psihologii sunt de părere că aceste probleme pot fi rezolvate, uneori, cu o discuţie cu hărţuitorul. „Primul pas în rezolvarea acestor situaţii este o discuţie politicoasă cu agresorul. Să îl roage să îşi schimbe atitudinea şi să îi explice nemulţumirile. Sunt situaţii în care agresorii nici nu sunt conştienţi de ceea ce fac. De asemenea, victimele trebuie să discute aceste probleme cu persoane apropiate, de încredere şi să ceară sfatul unui psiholog sau psihoterapeut“, a explicat psohologul Elena Gheorghe.

Aflaţi ce ar trebui să facă femeile pentru a nu deveni victimele hărţuirii sexuale în Adevărul de Seară de astăzi!

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite