Slatina: Oltencele nu au funcţii de conducere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slatina: Oltencele nu au funcţii de conducere
Slatina: Oltencele nu au funcţii de conducere

Oltul este printre puţinele judeţe din ţară în care nicio femeie nu a fost aleasă edil local.

Funcţiile de conducere sunt aproape inaccesibile femeilor din Olt. Niciuna nu este primăriţă şi doar câteva sunt şefe de instituţii. Doamnele care au reuşit totuşi să se impună la cârma unei instituţii spun că oltencelor le lipseşte curajul să se avânte în lupta pentru o funcţie de conducere.

Bărbaţii nu vor să fie conduşi de femei

Statisticile realizate zilele trecute de Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES) arată că nicio localitate din Olt nu este condusă de o femeie. Această situaţie se mai regăseşte doar în cinci judeţe ale ţării. Oltencele sunt de părere că gândirea învechită a bărbaţilor din mediul rural este principala piedică în calea ascensiunii profesionale a femeii. „Există o problemă de mentalitate în special în mediul rural, unde bărbaţii sunt foarte orgolioşi şi se promovează între ei în funcţiile de conducere, încercând să excludă femeile. Am observat că bărbaţii de la ţară nu prea suportă să fie conduşi de femei. Eu le condamn însă pe doamne, pentru că nu au curajul să lupte alături de bărbaţi pentru a ajunge la conducere. Şi mie mi-a fost greu la început să le câştig restepctul bărbaţilor, însă prin muncă şi seriozitate am reuşit să mă impun“, este de părere Ana Anghel, viceprimarul Slatinei.
Nici slătinenii nu privesc cu entuziasm prezenţa femeilor pe scaunul de director. „Femeile vorbesc mult şi fac puţin. Sunt puţine cele care chiar reuşesc să organizeze bine lucrurile. Bărbaţii sunt mai hotărâţi, mai puternici“, susţine Eugen Marcu, de 34 de ani, inginer.

„Femeile sunt echilibrate şi conştiincioase“

Doamnele care sunt la cârma unor instituţii spun că femeile au toate calităţile unui lider bun. Ştiu să îi asculte pe ceilalţi, sunt echilibrate, muncitoare şi se pricep la organizare. „Femeile sunt mult mai echilibrate, ştiu să asculte înainte să ia o decizie, sunt mai loiale şi sunt buni organizatori şi foarte conştiincioase. Marea problemă este că bărbaţii acceptă mai greu să fie conduşi de femei“, a spus Elena Stanciu, directoarea Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt.
Statisticile ANES arată că în anul 2009, numărul femeilor care deţin funcţii de conducere a scăzut simţitor. „Majoritatea funcţiilor de conducere sunt dominate de bărbaţi, în contextul în care cu cât nivelul de decizie scade cu atât numărul posturilor ocupate de femei creşte“, a spus Alina Tănasă, reprezentanta ANES în Olt.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite