Olteanul pasionat de-o viaţă de zburătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu Duican
Nicu Duican

Nicu Duican are 52 de ani şi este unul dintre cei mai cunoscuţi şi vechi crescători de păsări din oraş, iar apartamentul său este acum casă pentru 120 de zburătoare.

Nea Nicu, aşa cum îi spun prietenii, mărturiseşte că a moştenit această pasiune de la tatăl său. I-a rămas fidel încă din copilărie şi a mers până acolo încât şi-a transformat una dintre camere într-o imensă colivie. „Când eram copil, tatăl meu avea 20 de perechi de porumbei jucători dublu moţaţi. Treptat au început să-mi placă şi mie păsările. În şcoala generală aveam deja câţiva porumbei voiajori şi de ornament: şi guşaţi, şi rotaţi, şi din rasa Maria Stuart. Pasiunea a crescut de la o zi la alta, iar în armată, pe care am făcut-o la Cluj, ieşeam mereu în Piaţa Mihai Viteazul, unde m-am împrietenit cu crescătorii de păsări de apartament. De la ei am învăţat multe lucruri noi“, a povestit Nicu Duican.
Au trecut aproape patru decenii de când a hotărât să crească el însuşi păsări exotice, în locuinţa sa. A început cu câteva zburătoare şi, în scurt timp, a ajuns să aibă atât de multe încât nici nu mai putea face colivii pentru toate. „Din anul 1974 mă ocup de creşterea papagalilor. La început am avut trei perechi, care scoteau însă câte 14-15 pui odată, aşa că numărul lor a crescut rapid. Pentru că nu foloseam deloc una dintre camerele apartamentului, am decis să amenajez acolo o crescătorie“, a spus nea Nicu.

Mei pentru papagali din producţie proprie

Slătineanul spune că în tot acest timp i-au trecut prin mâini sute, poate mii de porumbei şi păsări de apartament, din felurite specii şi de diferite culori. Cele pe care le creşte acum sunt aduse de pe meleaguri îndepărtate precum Australia, Noua Zeelandă, America de Sud şi Insulele Canare. Sătul să cumpere mei pentru cele peste 100 de păsări din locuinţa sa, Nicu Duican a produs singur. „Am pus o jumătate de hectar cu mei, la Coloneşti. Păi cumpăram cu sacii şi cheltuiam mulţi bani şi am zis că e mai bine să am producţia mea. Este foarte simplu de obţinut. Meiul se plantează între 15 mai şi 15 iulie, iar în 70-80 de zile se coace, apoi este gata de recoltat. Anul acesta am avut pentru prima dată mei din producţie proprie dar de acum înainte o să pun mereu“, a precizat crescătorul. Pentru că pasiunea sa creşte de la o zi la alta, nea Nicu nici nu se gândeşte să renunţe la zburătoare, ba dimpotrivă, el vrea să-şi mărească „colecţia“. Dacă în apartamentul de la oraş este locul păsărilor exotice, în locuinţa de la ţară, crescătorul vrea să amenajeze o volieră pentru porumbei. „Am deja 96 de porumbei aici, la Coloneşti. Sunt rotaţi, voiajori sidefaţi, toboşari, dublu moţaţi, jucători. Îmi doresc să fac o volieră mare aici, de 14 m/8 m. Vreau să am şi o crescătorie de porumbei, dar nu renunţ nici la papagali. Păsările sunt sufletul meu“, a conchis Nicu Duican.

CASETĂ
Sfaturi pentru îngrijirea păsărilor în sezonul rece

Pentru ca zburătoarele să treacă cu bine peste iarnă, în sezonul rece acestea fiind mai sensibile, trebuie să primească o îngrijire specială. Crescătorul de păsări îi învaţă pe deţinători cum să le protejeze pe timpul iernii. „Papagalii sunt mai sensibili iarna. Chiar dacă ei rezistă la o temperatură de până la -15 grade Celsius, trebuie să fie ţinuţi la o temperatură constantă, fără variaţii de la cald la rece sau invers, în locuri aerisite şi să le dea hrană bogată în protein. De exemplu, canarilor câte o bucăţică de şuncă. Fără baie iarna“, a spus Nicu Duican.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite