Oful unui recordman: „Sunt un artist sărac!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul oltean trăieşte la limita sărăciei şi speră că arta sa va fi apreciată mai mult după moarte.

Lui „Van Gogu” de la Osica de Jos i s-a dus vestea peste tot în ţară, dar şi peste hotare. Realizează caricaturi la minut, fiind singurul artist care poate realiza portretul interlocutorului de la celălalt capăt al firului. Gogu Neagoe (35 de ani) a intrat pentru prima dată în Cartea Recordurilor în 2004, după ce a realizat 131 de caricaturi prin telefon. Doi ani mai târziu, numele olteanului a fost iarăşi înscris în celebra carte, după ce a realizat cea mai lungă serie de caricaturi, la care a lucrat timp de patru ani: un milion trei sute de imagini înfăţişând mai multe personalităţi internaţionale, doar cu ac şi cerneală, pe o peliculă de film cinematografic cu o lungime de 2 km.
Celebritatea nu i-a şters însă şi lipsa grijei de mâine. Deşi este un artist prezent pe la mai toate evenimentele cultural- artistice, câştigurile abia îi permit să-şi întreţină familia. Locuieşte în continuare cu părinţii în comuna olteană şi, deşi se învârte printre personalităţi la marile evenimente naţionale, odată ajuns acasă gloria se stinge sub povara necesităţilor.

„În România nu e apreciată arta”

Singurul venit al artistului îl reprezintă lucrările sale. „Fac lucrări pe care încerc să le vând şi nu se vând. În România nu prea e apreciată arta. Poate după moartea mea, lucrările vor deveni valoroase. Câştig la un eveniment de anvergură între 500- 1000 de euro. Dar sunt doar două- trei astfel de evenimente pe an. Sunt un artist sărac. M-a ajutat doar maestrul Popa’s să răzbesc până acum. În afară sunt mai cunoscut decât aici”, spune artistul.
Între evenimente, un câştig bunicel îi aduc cele câteva săptămâni pe care le petrece vara în Franţa, unde se bucură de apreciere printre turiştii cărora le creionează portretul la colţ de stradă.
Gogu a debutat ca artist în 1993, după ce a devenit ucenicul maestrului Ştefan Popa Popa’s şi a reuşit să expună lucrări în cadrul unei expoziţii de pictură în grup alături de artiştii Nicolae Truţă, Spiru Vergulescu, Ion Popescu-Negreni şi Sabin Bălaşa. Este membru al Asociaţiei Internaţionale de Arte Plastice UNESCO din Germania şi al Asociaţiei Caricaturiştilor Profesionişti din România, lucrările sale aflându-se în muzee naţionale şi în colecţii particulare din România, SUA, Franţa, Germania, Belgia, Canada, Japonia, Anglia, Grecia, Bulgaria, Cuba, Iran, Moldova, Mexic. A obţinut premii la numeroase festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite