O creatoare de modă din Slatina face carieră la Milano

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florina Ivaşcu
Florina Ivaşcu

Florina Ivaşcu a studiat design vestimentar în România şi în capitala modei, la Milano. S-a afirmat ca designer în 2010. Tânăra slătineancă creează ţinute şi accesorii.

Pasionată de artă, slătineanca Florina Ivaşcu a început să cocheteze cu moda şi designul vestimentar în copilărie. Şi-a descoperit înclinaţia către acest domeniu schiţând la o vârstă fragedă modele de haine pe coli de hârtie. A absolvit liceul la Slatina şi a ales apoi să studieze design vestimentar la Sibiu. Traseul său în modă nu s-a oprit însă aici. Iubind din ce în ce mai mult designul vestimentar, şi-a dorit să aprofundeze studiile. A urmat masterul în acest domeniu la universitatea de profil din Cluj şi, datorită unei burse de studiu, a ajuns studentă la Milano, la Accademia di Belle Arti di Brera. A avut şansa de a ajunge acolo şi de a cunoaşte astfel profesionişti din lumea modei italiene. S-a afirmat ca designer în decembrie 2010, prin câştigarea unui concurs internaţional de modă. „Arts of Fashion“ din San Francisco i-a adus un stagiu de pregătire alături de designerul Jean Charles de Castelbajac. Tânăra designer se mândreşte şi cu premiul câştigat la concursul „Eco fashio LAB“, de la Milano, unde a reprezentat academia. Poate cel mai important proiect al ei de până acum a fost „World of Fashion. 9 naţiuni. 3 continente“, unde a reprezentat România alături de alte două tinere la Milano Fashion Week. „Am participat la această prezentare de modă cu ţinuta reprezentativă din colecţia pe care am numit-o LUXaholic dar şi cu colecţia de accesorii-gulere. A fost ţinuta de impact care a închis prezentarea de modă, având un aer glam şi rafinat, utilizând chiar şi pietre Swarovski. A fost importantă pentru mine participarea aici şi încă o şansă de afirmare ca şi designer în Italia. Sunt mândră că am reprezentat România la acest eveniment“, a spus Florina.

Ţinute elegante şi sofisticate

Tânăra designer lucrează acum la o colecţie de gulere care va fi expusă şi într-un concept store în Milano. Accesoriile sale sunt cerute şi de românce şi i-ar plăcea să vândă din creaţiile sale şi în oraşul natal. Florina creează ţinute sofisticate, care evidenţiază curbele şi silueta feminină. Vrea să atragă atenţia prin detaliu şi să-şi identifice stilul pe piaţă. „Sunt încântată că îmi pot satisface clienta oferindu-i colecţiile mele. Dezideratele după care mă ghidez atunci când creez sunt urmărirea armoniei, proporţiilor şi acurateţea. Îmi place să lucrez pe detaliu, linia minimalistă dar am şi creaţii destul de sofisticate ca şi croi. Niciodată nu o să-mi fac griji, pot să creez orice chiar dacă e ceva nou mă voi descurca. Pot crea stiluri diferite, în trecerea de la ţinute elegante la cele conceptuale de la Arts of Fashion. Aprofundez foarte mult şi ştiu că pot face ceva original şi întotdeauna lucrez cu entuziasm si perseverez“, a povestit slătineanca.
 
Profil
NĂSCUTĂ. 9 mai 1987, Slatina
STUDII. Facultatea de Istorie şi Patrimoniu, specializarea Design Vestimentar din cadrul Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu, Master în Design Vestimentar la Universitatea de Artă şi Design din Cluj
IDEALURI. Vrea să creeze pentru România

Ce-i place
••„Ador stilul elegant, vintage şi persoanele cu atitudine aristocrată, cele rafinate, elitiste pentru care îmi place să şi creez. Îmi place să mă uit la filmele vechi pentru atitudine şi costume. O ador pe Audrey Hepburn şi pe cei ce i-au creat stilul. Astăzi, designerul care crează ceea ce pot spune eu „sublim” este Christian Dior dar îmi plac mulţi alţii cu multe alte stiluri diferite“.

Ce nu-i place
•• „Îmi este greu să vorbesc despre ceea ce nu îmi place pentru că simt că este ca o critică şi nu îmi place, evit să vorbesc despre asta“.

Întrebări şi răspunsuri
•• Ce te inspiră atunci când creezi?
F.I.: Îmi place foarte mult minimalismul dar şi opulenţa, alegând-o doar ca detaliu. Îmi place frumosul dar şi urâtul, fiind de asemenea o inspiraţie. Îmi place să găsesc sau să creez din cele mai banale lucruri, cred că aşa putem fi originali şi aşa putem crea concepte. Aleg să creez de obicei în urma unei cercetări. Găsesc un element ce îmi place pe care îl dezvolt. Inspiraţia de asemenea vine de la ţesături. Calitatea, fineţea şi drapajul sau îmbinarea acestora mă inspiră.

•• Ce planuri de viitor ai?
F.I.: Îmi doresc foarte mult să creez pentru România şi să îmi definesc un stil aici, dar voi păstra legătura cu cei din Italia, intenţionând să particip în paralel la diverse proiecte şi prezentări. Îmi plac foarte mult colaborările. Deocamdată sunt în Milano, aştept să încep cursul de formare a propriului plan de afaceri câştigat. Cu nerăbdare aştept să plec la Paris, prin intermediul concursului Arts of Fashion şi a premiului câştigat voi putea să particip la masterclass-ul cu program intensiv pe întreaga lună iulie 2012, care se va desfăşura la Muzeul de Arte Decorative din Paris, în incinta Palatului Louvre.











Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite