Slatina:Jason O’Flaherty, englezul care i-a învăţat pe olteni să facă voluntariat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu 18 ani a început să lucreze ca voluntar. De mai bine de 10 ani vine la Slatina, unde desfăşoară proiecte pentru ajutorarea comunităţii, împreună cu voluntarii de la Fundaţia William Tyrrell.

Povestea vieţii lui începe de la vârsta de 20 ani, atunci când prin intermediul unui anunţ dintr-un ziar a făcut cunoştinţă cu voluntariatul. „Aveam 20 de ani când am văzut într-un ziar că se căutau voluntari pentru România, pentru o perioadă de un an. Era prcatic un schimb de experienţă, trăiam într-un apartament la o familie din România şi câştigam 20 de lire pe lună“, îşi aminteşte Jason O’Flaherty. A stat 6 luni la Slatina şi un an la Bucureşti, timp suficient însă pentru a-i cunoaşte pe români. În 1992, atunci când a venit pentru prima oară în ţară, conceptul de voluntariat nu exista. „În Anglia există o tradiţie de 200 de ani de voluntariat şi există multe fundaţii şi multă lume implicată în voluntariat şi acte de caritate. În România, în 1992, oamenii se ajutau între ei în sensul că dacă o bătrână nu avea unde să stea, o lua un om cu suflet mare acasă. Nu exista însă conceptul de voluntariat“, povesteşte Jason.

A dat naştere voluntariatului slătinean

Acela a fost momentul în care s-a decis să introducă şi în Slatina voluntariatul. Astfel a contribuit la înfiinţarea Centrului de Voluntariat al Fundaţiei William Tyrrell în 2005. „Toată lumea îmi spunea că nu o să meargă voluntariatul în Slatina, dar când am deschis centrul au venit foarte mulţi voluntari, mult mai mulţi decât ne aşteptam noi. Tineretul a răspuns în număr mare nevoii de voluntari, astfel că la un moment dat nu mai puteam să-i primim, pentru că dacă erau prea mulţi nu aveau ce să facă“, explică Jason. De-a lungul carierei sale de voluntar a participat la diferite acţiuni, care l-au impresionat. „În primul an la centrul de voluntariat din Slatina am organizat Săptămâna Naţională a Voluntariatui, în luna mai. Toată echipa s-a îmbrăcat în Moş Crăciun şi am transmis un mesaj pe stradă: «Nu este timpul pentru Crăciun, e timpul să fi voluntar!»“, povesteşte voluntarul englez. Tot pe lista acţiunilor de anvergură de care îşi aduce aminte cu plăcere se numără şi vizita voluntarilor slătineni şi a 4 copii rromi la Ambasada Marii Britanii la Bucureşti. După drumurile Anglia-România, şi în urma implicării sale în voluntariatul slătinean, Jason poate spune că România egalează Anglia în privinţa voluntariatului. A reuşit ce şi-a propus, însă nu se opreşte aici. Drumurile tur retur Anglia-România nu s-au încheiat. Jason mai are câteva proiecte cărora vrea să le dea viaţă.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite