Niciun jurist oltean nu a reuşit la Magistratură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un număr de 45 de jurişti din judeţ au susţinut în acest an examen pentru a deveni judecător sau procuror
Un număr de 45 de jurişti din judeţ au susţinut în acest an examen pentru a deveni judecător sau procuror

Niciunul dintre juriştii şi avocaţii din judeţ care au visat să îmbrace roba de procuror sau judecător nu a reuşit să promoveze examenul de admitere organizat de Consiliul Superior al Magistraturii la jumătatea acestei luni. Printre ghinionişti s-a numărat şi Mihai Idita, nimeni altul decât secretarul Primăriei municipiului Slatina.

Spre deosebire de anii anteriori, Consiliul Superior al Magistraturii a vacantat în acest an doar 40 de posturi pentru ambele categorii de magistraţi: judecători şi procurori. Numărul de candidaţi a fost neobişnuit de mare, lucru ce a făcut ca sesiunea noiembrie 2011 să înregistreze cea mai mare concurenţă din toate timpurile: 34 de candidaţi pe un loc. Ultima notă pentru cei care au dorit o carieră de judecător a fost 7,2, iar pentru procurori - 7,55.
Din numărul total de 1.327 de candidaţi, 45 au fost din judeţul Olt, cei mai mulţi aspirând la o carieră de procuror. Din păcate, niciunul dintre ei nu a reuşit să se claseze între primii 20 la fiecare categorie, loc ce le-ar fi garantat împlinirea visului de a ajunge magistrat.

Idita, ghinionist a treia oară

La examenul CSM din 13 noiembrie s-au putut înscrie avocaţi, notari, consilieri juridici, grefieri cu studii superioare cu o vechime de peste cinci ani. Candidaţii a trebuit ca să achite o taxă de 400 de lei pentru a avea dreptul de participa la examen. Grilele au conţinut întrebări din Dreptul penal şi de procedură penală, Dreptul civil şi de procedură civilă, Organizare şi jurisprudenţă CEDO şi o serie de speţe (exemple de cazuri, n.a.). La acest moment, în judeţul Olt sunt vacante şase posturi de judecători: patru la Tribunalul Olt şi câte un post la judecătoriile din Slatina şi Corabia.
Printre ghinioniştii care şi-au pus experienţa la bătaie s-a aflat şi secretarul Primăriei Slatina, Mihai Idita. Acesta a încercat pentru a treia oară la acest examen cu gândul să ajungă procuror. „Întrebările au fost dificile, ca de obicei, dar au fost şi multe <capcane>, întrebări care lasă loc la interpretări. Oricum, este un examen greu, mai ales pentru cei care încearcă de mai multe ori pentru că devine tot mai stresant”, a spus Idita.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite