Slatina: Ilie Năstase, ciobanul din Valea Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slatina: Ilie Năstase, ciobanul din Valea Mare
Slatina: Ilie Năstase, ciobanul din Valea Mare

Îl cheamă Ilie Năstase şi este din Valea Mare. Nu se pricepe la tenis, dar face brânză şi pastramă de s-ar linge pe degete până şi marele tenismen aşa cum îi place lui nea Ilie să glumească.

„Mă cheamă Ilie Năstase, dar nu am jucat niciodată tenis. Am purtat în schimb tenişi şi opinci”, glumeşte Ilie Năstase din Valea Mare atunci când vorbeşte de coicidenţa de nume.
Este mândru că are un nume celebru şi l-ar chema pe tizul său la o pastramă şi o raţă coaptă. „Mă mândresc cu numele pe care îl port şi când le spun cum mă cheamă, oamenii mă privesc altfel, parcă. Ilie Năstase a fost mare şi trebuie să îi mulţumesc că a făcut celebru numele ăsta. L-aş invita la o pastramă şi la o raţă coaptă, la mica mea fermă din Valea Mare”, a spus nea Ilie.

Are 120 de oi

Ilie Năstase al nostru este cioban. De când se ştie a avut oi şi a făcut brânză. Îi sunt dragi cele 120 de mioare pe care le are şi se duce de două ori pe zi la ele la stână să le mulgă şi să vadă dacă mai au nevoie de ceva.
De mic a mers cu oile la câmp, la păscut, dar s-a apucat serios de oierit după Revoluţie, atunci când a dat faliment firma la care lucra. „Am fost şef de secţie 9 ani la Agromec Valea Mare, dar după ce a dat faliment a trebuit să fac ceva şi cum la oi mă pricep de când mă ştiu, am început să cumpăr”, a povestit Ilie Năstase.
Nea Ilie şi soţia sa au acum o fermă micuţă şi fac brânză de oaie şi de vacă. Vând în pieţe şi au deja clienţi fideli care vin şi cumpără cu găleţile. „Dacă marfa e bună şi eşti om cuminte şi nu umblii cu amestecuri, atunci ai clienţi. Dacă ai încercat să înşeli omul, a doua oară nu îţi mai cumpără. Eu am clienţi fideli. Să vedeţi cum vin cu cutiile şi găleţile să ia brânză”, se laudă nea Ilie.

Învaţă să prepare pastramă de oaie

Programul lui nea Ilie începe în fiecare dimineaţă la 5. Se trezeşte şi pleacă la oifără să mănânce. Trebuie să fie acolo, lângă ele ca să le mulgă şi să le scoată a păscut. Apoi se întoarce acasă cu laptele şi îl dă soţiei ca să îl facă brânză. Numai după ce a predat laptele, se aşează la masă şi mânâncă şi el. Pe primul loc sunt animalele. Ziua de muncă se termină pe la ora 23.
Pe lângă brânză, nea Ilie le mai aduce orăşenilor şi pastramă. Se vinde bine, aşa că este nevoie de o nouă investiţie. „Sunt încă la început cu pastrama. Eu nu ştiu încă să o prepar aşa bine şi mă duc cu ea la un cioban la Domneşti, în Argeş. Începe să se vândă în piaţa volantă de joi şi va trebui să îmi cumpăr o ladă frigirifică ca să aduc mai multă”, a spus Ilie Năstase.


NĂSCUT
20 decembrie 1948, comuna Valea Mare. Judeţul Olt
STUDII
Şcoala de maiştrii, Balş
FAMILIE
Căsătorit, 3 copii, 4 nepoţi

CE-I PLACE
Bunătatea şi sinceritatea oamenilor. Cel mai bine ar fi ca fiecare să îşi vadă de treaba lui.

CE NU-I PLACE
Oamenii leneşi şi beţivi care stau în cârciumă şi bârfesc.

Cât durează să faci o brânză bună?
Peste 90 de zile. Prima dată o pui în saramură 30-60 de zile, apoi urmezaă prefirarea cândo pui la putină într-o sarmaură mai slabă unde trebuie să stea iar 30 de zile.

Ce ar trebui să facă statul pentru micii fermieri?
Păi ar trebui să ne înlesnească accesul la păşunat. Se comportă de parcă animalele noastre ar fi ciumate. Au nevoie de locuri unde să pască pentru a putea da lapte mult şi bun. Ei nu înţeleg că oile nu sunt ale noastre, sunt o avuţie naţională.

Slatina

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite