Munca la negru – sport judeţean la Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Munca fără forme legale continuă să reprezinte o problemă spinoasă în judeţul Olt. Potrivit unui raport al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt, anul trecut au fost depistaţi nu doar mai mulţi patroni decât în 2010 care s-au folosit de munca fără forme legale, dar s-a descoperit şi un număr mai mare de muncitori ilegali.

Informaţiile cuprinse în bilanţul ITM Olt pe anul trecut relevă numeroase alte aspecte negative. Astfel, deşi numărul controalelor a sporit de la 1.426 în 2010, la 1.638 în 2011, cifra persoanelor găsite că munceau „la negru” (265, n.a.) a fost mai mare decât în 2010 cu 89 de oameni. De asemenea, şi cifra patronilor amendaţi pentru că se foloseau abuziv de oameni fără a le întocmi forme legale de muncă este îngrijorătoare: 122 de patroni, faţă de 84 în anul 2010.
„Noi facem tot ce ne stă în putinţă. Am înăsprit numărul controalelor, dovadă şi sancţiunile aplicate: anul trecut am amendat 202 administratori de firme, cu 60 mai mulţi decât în anul precedent, valoarea amenzilor dublându-se faţă de 2010, când suma cumulată a fost de aproape 750.000 lei”, a declarat inspectorul-şef al ITM Olt, Nicolae Hristescu.
Un fapt îmbucurător pare a fi că oamenii au început să prindă curaj în a-şi cere drepturile. Anul trecut, nu mai puţin de 406 persoane şi-au reclamat patronii la ITM Olt deoarece aceştia le-au încălcat diverse drepturi, cel  mai des invocat fiind angajarea fără forme legale sau neplata muncii prestate. În cazul a trei firme unde numărul persoanelor depistate că munceau fără a fi fost angajate legal a depăşit cifra de cinci, inspectorii de muncă au întocmit dosare penale. Societăţile comerciale în cauză au fost din Slatina, Balş şi Caracal, domeniile de muncă în care activau fiind construcţii şi confecţii textile.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite