“Munca dăunează grav vieţii”, motto-ul primelor cinci luni ale anului la Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un mort şi alte 17 persoane rănite, acestea sunt urmările accidentelor de muncă produse în primele cinci luni ale anului pe raza judeţului Olt. În majoritatea cazurilor, vina este aruncată, ca de obicei, tot în spatele celor răniţi – sau morţi, care fie au efectuat greşit anumite comenzi, fie au neglijat normele de securitate.

Oficialii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt au prezentat, miercuri - 30 mai, cu prilejul unei şedinţe desfăşurată la sediul Prefectura Olt din Slatina, situaţia accidentelor de muncă de la începutul anului şi până în prezent. Iar rezultatele aflate au fost departe de a fi încurajatoare, ba dimpotrivă.
Astfel, potrivit informaţiilor inspectorului-şef adjunct al ITM Olt, Marius Bodescu, în perioada menţionată s-au  înregistrat un număr de 18 accidente de muncă soldate cu 18 victime, dintre care un accident a avut ca urmare chiar decesul victimei. Accidentul mortal de muncă a fost înregistrat în incinta SC Alro SA Slatina în data de 18 ianuarie, când un bărbat de 39 de ani, lăcătuş în cadrul secţiei Electroliză, hala 1, şi-a pierdut viața după ce a căzut de la o înălţime de cinci metri în timp ce dezafecta balustrada de la calea de rulare. Dealtfel, Alro este firma aflată pe primul loc de ani de zile în ce priveşte numărul de morţi rezultaţi în urma accidentelor de muncă.
“În cadrul celor 18 accidente de muncă înregistrate în acest an, un număr de opt victime au fost femei. Domeniile economice unde s-au înregistrat cele mai multe accidente de muncă au fost industria metalurgică, cu şase accidente de muncă, urmat de industria construcţiilor de maşini şi industria fabricării cauciucurilor, cu câte trei accidente. Vârsta persoanelor implicate în accidentele de muncă este cuprinsă între 24 şi 55 ani, cu precizarea că cele mai multe cazuri - nouă, se regăsesc în grupa de vârstă 30-40 ani, urmată de grupa de vârstă 50-60 ani cu patru cazuri”, a declarat Bodescu.

image

CLICK pe poze pentru GALERIE FOTO !!!

Printre cauzele principale ale producerii accidentelor de muncă se numără: efectuarea necorespunzătoare de comenzi/manevre - 4 cazuri, tolerarea abaterilor de la disciplina tehnologică - 3 cazuri, tolerarea abaterilor de la respectarea normelor de securitate - 3 cazuri, erori în prestabilirea operaţiilor de muncă - 2 cazuri, căderi de la acelaşi nivel prin dezechilibrare: 3 cazuri,  consolidări/poziţionări - 1 caz, neefectuarea în timp util a unor operaţii de muncă - 2 cazuri. De menţionat că, din numărul total de 17 răniţi în accidente de muncă, 15 persoane s-au întors la muncă.

Şedinţa de la Prefectura Olt a fost prezidată de către noul subprefect Virgil Delureanu.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite