Mii de olteni, amendaţi pentru că s-au crezut piloţi de raliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 7.600 dintre şoferi au fost amendaţi pentru că au încercat să-şi pună în practică abilităţile de piloţi de raliu pe drumuri naţionale şi europene din judeţ.

Şoferii care circulă pe cele şase drumuri naţionale şi europene ce străbat judeţul Olt au prins frica amenzilor şi accidentelor. Cel puţin aceasta pare a fi concluzia care reiese din analiza primelor şapte luni ale anului în curs efectuată de poliţiştii de la Biroul Drumuri Naţionale şi Europene (BDNE) din cadrul Poliţiei Rutiere Olt. Astfel, în vreme ce numărul amenzilor aplicate în trafic pe arterele menţionate a săltat la 16.366, cu aproape 5.500 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cel al accidentelor a scăzut la 67, cu 10 mai puţin ca în 2010.
Tot în scădere este şi numărul celor decedaţi în accidentele produse pe drumurile naţionale şi europene din Olt, în cele şapte luni scurse din acest an înregistrându-se doar şase morţi, faţă de 16 câţi au fost în aceeaşi perioadă din 2010. Scăderea evenimentelor rutiere se reflectă şi în numărul accidentelor grave, în intervalul ianuarie-iulie a.c. fiind semnalate 29 de accidente grave, cu opt mai puţine ca anul trecut. Şi la persoanele accidentate grav s-au constatat scăderi, fiind înregistraţi 28 de răniţi grav, cu patru mai puţini ca anul trecut. Situaţia este asemănătoare şi la numărul de răniţi uşor, în perioada semnalată fiind 63 de persoane care nu au necesitat internarea, faţă de 75 în anul 2010.
Şeful BDNE din cadrul Poliţiei Rutiere Olt, comisarul-şef Nicolae Trifu, a explicat situaţia. “Oltul se situează pe unul dintre primele judeţe pe ţară unde se constată scăderi semnificative atât în ce priveşte numărul de accidente rutiere produse pe drumurile naţionale şi europene, cât şi vizavi de gradul de victimizare. Explicaţia se datorează faptului că, pe de-o parte, efectivele Biroului nostru au fost mult mai prezente în teren, iar, pe de altă parte, am acţionat acolo unde am aflat că trebuie să fim mai activi. Este drept, trebuie spus că intervenţiile noastre au avut la bază datele Unităţii Teritoriale de Analiză a Informaţiilor din cadrul IPJ Olt, care ne-au indicat exact porţiunile de drumuri naţionale şi europene cu probleme. În plus, am căutat să asigurăm un control al traficului rutier zilnic pe trei schimburi în orele de vârf şi în zonele cu un grad ridicat de risc al producerii de accidente”, a declarat Trifu.

Peste 1 milion de lei la teşchereaua statului

Un lucru care nu s-a schimbat nici în acest an este situaţia DN 65 Coloneşti-Balş, care continuă să ocupe prima poziţie în topul negru al accidentelor rutiere produse pe drumurile naţionale şi europene care străbat judeţul Olt. Astfel, din totalul de 29 de accidente grave produse pe arterele menţionate, 13 s-au produs pe cel mai circulat drum naţional din judeţ.
Poliţiştii BNDE Olt au contribuit din plin şi la visteria statului. În perioada ianuarie-iulie a.c., cei 24 de membri ai Biroului au aplicat 16.366 de sancţiuni contravenţionale, cu 5.485 mai multe decât în perioada similară a anului trecut, valoarea amenzilor ridicându-se la suma de 1.411.514 lei. Cele mai multe amenzi au “revenit” vitezomanilor, 7.588 dintre ei fiind surprinşi în timp ce îşi puneau în practică abilităţile de piloţi pe drumuri publice. În acelaşi timp au fost reţinute în trafic 770 de premise de conducere, dintre care 118 pentru consum de alcool, 188 la nerespectarea regulilor de viteză sau 330 pentru depăşiri neregulamentare. Alţi nu mai puţin de 2.337 de şoferi s-au trezit că au fost traşi pe dreapta şi amendaţi din cauza nepurtării centurii de siguranţă.
“Zilele în care am observat că se produc cele mai multe accidente de circulaţie sunt joia şi sâmbăta. Faţă de celelalte categorii de drumuri din judeţ, respectiv cele comunale etc., pe drumurile naţionale şi europene consider că avem de-a face cu o altă categorie de participanţi la traficul rutier, în sensul că aceştia au început să conştientizeze faptul că numai respectând regulile de circulaţie, timpii de odihnă şi o viteză adaptată la condiţiile de drum şi trafic se protejează pe ei şi nu numai”, a mai precizat cms.şef. Nicolae Trifu.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite