Slatina: Mihai Constantin Păduroiu, karateka fără rival: campion mondial şi european la 7 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La numai şapte ani, a reuşit performanţa de a deveni campion naţional, european şi mondial la karate tradiţional şi fudokan. Anul trecut şi-a dublat performanţa naţională, iar acum luptă pentru al treilea titlu.

La nici 9 ani, Mihai Păduroiu se poate mândri că a ajuns pe culmile succesului şi a reprezentat cu cinste România în competiţii sportive. În palmaresul său figurează două titluri naţionale, unul european şi unul mondial. „Am început să merg la clubul BU-DO Slatina şi să mă pregătesc cu sensei Costică Romeo- centura neagră 3 Dani, în urmă cu doi ani. Primul rezultat l-am avut la o jumătate de an de antrenament. În 2009 am câştigat la karate tradiţional şi fudokan titlul de campion naţional, european şi mondial, iar anul trecut pe cel naţional”, spune Mihai. Anul acesta a debutat cu dreptul pentru micul sportiv, care nu a întâmpinat dificultăţi la calificările pentru titlul naţional. Se pregăteşte intens pentru concursul care va avea loc peste două săptămâni.

Expert în karate şi în clacule
Pentru a obţine aceste rezultate, micuţul se antrenează de trei ori pe săptămână, iar înainte de competiţii în fiecare zi. Spune că iubeşte acest sport pentru că îi formează deopotrivă caracterul, aspectul fizic, dar şi că astfel a ajuns să stăpânească tehnicile de apărare. 
Elev în clasa a II-a, Mihai nu a lăsat pe locul doi şcoala. Deşi antrenamentul de la sală şi jocurile pe calculator, pentru care a dezvoltat o adevărată pasiune, îi răpesc din timp, nu neglijează nici disciplinele şcolare. Materia preferată este matematică, iar temele nu reprezintă o povară, ci o adevărată plăcere. „Îmi place matematica şi să rezolv exerciţiile. Am participat la mai multe concursuri zonale şi am obţinut la toate locul I. Printre acestea amintesc „Evaluare în educaţie”, „Smart” sau „Euro-şcolar”, spune sportivul.
Rezultatele obţinute se datorează susţinerii celor dragi. „Mă bucur de susţinerea familiei şi a prietenilor. De asemenea, profesorii mei sunt foarte mândri. Un model pentru mine este tatăl meu, care a practicat tenis de masă, handbal şi paraşutism, iar de la el am învăţat că sportul înseamnă în primul rând disciplină”, arată Mihai.
Graţie rezultatelor unor copii precum elevul oltean, acum Federaţia Română de Karate Tradiţional se poate mândri că se află pe locul III la nivel mondial la disciplină (karate tradiţional), iar la nivel de stil (fudokan-shotokan) este numărul 1 mondial. „A început de la o vârstă fragedă să practice acest sport, se mobilizează foarte bine şi, datorită antrenamentului, a căpătat calităţi foarte bune în ceea ce priveşte organizarea şi conduita. Dacă nu va renunţa, va ajunge cu siguranţă un mare sportiv şi apoi un bun antrenor, un om capabil, la rândul lui, să formeze caractere”, amărturisit Costică Romeo, antrenorul micului karateka.
Mihai Păduroiu spune că va face carieră în karate, intenţionând să devină antrenor. Visul său este acela de a avea propriul club, iar „arta mâinilor goale” să ajute cât mai mulţi copii să-şi înveţe ce însemană disciplina şi să-i ajute să-şi modeleze astfel caracterul.


Profil
NĂSCUT. 2 mai 2002
STUDII. Elev în clasa a II-a A, Şcoala Generală nr. 5 Slatina
IDEAL. Să devină antrenor

• ce-i place
„Îmi petrec timpulo liber jucându-mă la calculator. Poate că pare greu de crezut, dar cel mai mult mă încântă să rezolv probleme de matematică, disciplină pentru care am făcut o adevărată pasiune”

• ce nu-i place
„Nu-mi place să cânt şi să dansez. Urăsc mai mult decât orice să fiu pus să dorm după-amiaza”

Întrebări şi răsunsuri:
•• Cum este să fii declarat cel mai bun la nivel mondial?

Am fost mândru că am reuşit această performanţă şi, totodată, am avut foarte mari emoţii. În competiţie nu am simţit emoţiile, dar pe podium m-au invadat. Este un sentiment unic să-ţi reprezinţi cu cinste ţara!

•• Vrei să faci carieră în arte marţiale?
Dorinţa mea este de a mă face antrenor de karate şi să pun bazele, alături de sora mea, a unui club. Vreau să-i învăţ ce înseamnă acest sport, arta şi disciplina, şi pe copiii care n-au posibilitatea.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite