Medaliat pentru menţinerea păcii în Kosovo, vrea înapoi în teatrul de operaţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmin Golea este pregătit să aplaneze orice conflict
Cosmin Golea este pregătit să aplaneze orice conflict

Plutonierul Cosmin Golea, unul dintre cei şase voluntari olteni în Kosovo, vrea să repete experienţa pentru carieră, dar şi pentru bani.

De opt ani anjagat în cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Olt, plutonierul Cosmin Golea (29 de ani) face parte din Detaşamentul Mobil al unităţii, o aşa-numită “linie întâi” a ordinii publice. Jandarm foarte bine pregătit, fără teamă în faţa unui eventual pericol, Cosmin şi-a testat anul trecut nivelul de pregătire în cadrul misiunii europene de poliţie şi justiţie (EULEX) în provincia Kosovo, baza Mitrovica. S-a întors mândru că a contribuit la menţinerea păcii în zona de conflict şi cu medalia EULEX în piept.

Dorul de casă, mai mare decât teama de pericol
Deşi cu un mare grad de risc privind propria supravieţuire, experienţa în teatrul de operaţiuni nu l-a speriat. Spune că nu teama i-a înfrânt rezistenţa, ci dorul de casă şi recunoaşte că decizia de a pleca în misiune a fost luată pentru bani.
“Am considerat că sunt bine pregătit pentru acest gen de misiune. Am participat la misiuni de menţinere a ordinii publice, escortă, pază obiective, punct de control. Trebuie să ştii bine ce ai de făcut, să nu pui viaţa ta şi a altora în pericol. Am avut o oarecare teamă, însă ceea ce m-a ros a fost dorul de casă, de soţia mea, încărcătura emoţională este mult prea mare. Nu ştii când şi cum te întorci. Aş fi ipocrit să nu recunosc faptul că am plecat pentru bani, pentru un câştig mult mai bun decât în ţară”, spune jandarmul.
Cosmin este decis să se ofere din nou voluntar pentru o nouă misiune în Kosovo şi le recomandă acest lucru şi colegilor care se simt pregătiţi.

Şase jandarmi olteni în Kosovo
Drumul misiunilor de menţinere a păcii în Kosovo a fost deschis pentru voluntarii olteni în 2009, de către plutonier Marian Rusu. Au urmat anul trecut alţi trei angajaţi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Olt: plutonier major Viorel Dumitru, plutonier adjutant Liviu Tudor şi plutonier Cosmin Golea.
În prezent, în teatrul de operaţiuni se află doi plutonieri. Aurel Dumitru şi Mădălin Stancu sunt aşteptaţi acasă în decembrie.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite