Slatina: Marinel Mihai Preda, chitaristul formaţiei Alutus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin anii ’90 cânta alături de formaţia Alutus şi cucerea publicul din toată Oltenia. Acum predă lecţii de chitară şi vrea să scoată un album solo.

Chitara este pentru Marinel Preda iubita perfectă. Au un trecut frumos împreună, pe vremea când cânta prin toată Oltenia alături de formaţia Alutus şi avea succes la toate festivalurile de folk din ţără şi câştiga premiu după premiu. „Am cântat în formaţia Alutus mulţi ani, era Pheonix-ul Olteniei. Am câştigat premii la foarte multe festivaluri. De exemplu, în 1991 la prima ediţie a Festivalului Om bun am plecat cu trofeul, iar Corabia de Aur am câştigat premiul premiu la secţiunea folk din toată istoria festivalului. Din 2004 nu am mai avut concerte şi am luat o pauză. Mai cânt uneori alături de Ionuţ Bălăiţă, liderul trupei prin cluburi sau în cadrul altor spectacole”, a povestit flokistul.

Treci criza pe muzica de chitară

Chira dacă în copilărie îi plăceau artele marţiale, muzica a devenit pasiunea vieţii sale.„Am practicat artele marţiale în liceu, dar cum pe vremea lui Ceauşescu erau interzise şi nu puteam face performanţă a trebuit să renunţ. M-am orientat spre muzică pentru că fraţii mei mai mari au studiat la Timişoara şi acolo fenomenul Pheonix era în floare. Mi-am dorit să învăţ să cânt la chitară pentru că idolul meu este Mircea Baniciu. M-a ajutat mult şi chitaristul slătinean Lucian Barbu care m-a făcut să îngrăgesc acest instrument”, a spus Marinel Preda. Ştie să cânte şi la blocklute, un fluier german şi la percuţie, dar chitara este preferata sa. „Chitara îţi crează o stare de linişte, nu pici în negrul vieţii, treci mai uşor criza, devii mai bun. În ’82 mi-am cumpărat prima chitară nouă şi a fost una dintre cele mai mari bucurii ale vieţii. Chitara este ca o iubită”, a spus folkistul.

A cântat alături de Visi Ghencea



După ce Alutus nu a mai activat, Marinel Preda a pus bazele unei alte trupe.
Alături de Visi Ghencea şi Dan Ţolu am înfiinţat un alt grup, Revida şi am câştigat din nou Festivalul Om Bun, dar şi multe alte festivaluri, dar acum fără Visi nu mai putem continua acest proiect”, a spus Preda
Folkistul este pasionat şi de teatru, prima piesă în care a jucat fiind „D-ale carnavului” de IL Caragiale. „Dintotdeauna mi-a plăcut teatrul, iar când Visi mi-a propus să interpretez un rol, a fost una dintre cele mai mari bucurii ale vieţii. Au urmat şi alte spectacole şi pot spune că am primit laude pentru interpretarea mea”, a povestit Preda.
Visează încă să scoată cu Alutus albumul Filosofia jocului şi să mai cânte alături de foştii săi colegi. Are în plan şi un album solo cu compoziţiile sale pe care le cântă în concerte alături de melodiile trupelor Pheonix sau Pasărea Colibri.



NĂSCUT
21 august 1967, Slatina
STUDII
Facultatea de Management, Universitatea Hyperion, Bucureşti
FAMILIE
Căsătorit

CE-I PLACE
Cea mai mare pasiune a vieţii mele este muzica, dar îmi place şi literatura, filosofia, teatrul, sportul, în special fotbalul. De când mă ştiu ţin cu echipa Steaua. Ascult cu plăcere muzica formaţiilor Pheonix şi Pasărea Colibri şi îl admir pe Mircea Baniciu.

CE NU-I PLACE
Nu suport minciuna şi oamenii care nu se ţin de promisiuni. Nu-mi plac manelele şi persoanele care se cred mai importante decât sunt în realitate. Nu înţeleg de ce unii împart lumea în proşti şi deştepţi.


De ce nu se fac spectacole în Slatina cu cântăreţi sau trupe din oraş?
Pentru că nu sunt oameni care să ajute artiştii care să îi promoveze. În campaniile electorale toţi promit, dar apoi ajung să spune toţi aceeaşi replică- nu sunt bani pentru cultură.

De ce vin tinerii să studieze chitara?
Nu este un instrument complex, dar la început pare greu. După ce îl descoperi, nu te mai poţi lăsa. Este un mod de viaţă penttu cei care învaţă să cânte şi de cele mai multe ori chitara îi însoţeşte oriunde merg.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite