Slatina: Marieta Dumitru învaţă copiii să citească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Este dedicată meseriei sale
Este dedicată meseriei sale

Lucrează de aproape 40 de ani în învăţământ. A învăţat sute de copii din Slatina alfabetul, iar acum pregăteşte ultima generaţie de elevi din carieră.

Pasiunea pentru învăţământ şi dragostea pentru meseria de dascăl i-au insuflat-o primii ei învăţători. Tatăl său şi-a dorit ca ea să lucreze în acest sistem, iar visul acestuia s-a împlinit. „Soţii Iordache Ion şi Emilia au fost primii mei dascăli de la care am furat meseria. În clasele mici m-am uitat pe un catalog, m-am dus acasă şi mi-am făcut şi eu unul. Am cumpărat cerneală roşie şi încheiam mediile cu aceasta. Elevii mei trecuţi în catalog erau colegii mei şi fratele meu mai mic pe care îl scoteam la tablă“, îşi aminteşte Marieta Dumitru. După absolvirea Liceului Pedagogic, a fost repartizată ca educatoare la o grădiniţă din Slatina, iar doi ani mai târziu şi-a început cariera de învăţător la Şcoala Generală Eugen Ionescu acolo unde predă şi astăzi, la sfârşit de carieră.

„Copiii mei sunt cei mai buni“

Au trecut 36 ani de când i-a învăţat pe primii elevi alfabetul şi să socotească, dar Marieta îşi iubeşte meseria la fel ca la început. „Este o meserie foarte frumoasă, uiţi de toate problemele atunci când eşti în preajma copiilor. Acum sunt la sfârşit de carieră, pregătesc a zecea promoţie de elevi, şi ultima. Nu-mi vine să cred că mi se încheie cariera“, povesteşte Marieta. 
Pune suflet în ceea ce face iar munca sa se reflectă în rezultatele elevilor săi. „Copiii mei sunt cei mai buni din toată şcoală. Toţi sunt olimpici şi premianţă“, spune învăţătoarea. Marieta spune despre ea că este un actor făcut pentru a instrui şi educa copii. Învăţătoarea are multe pasiuni. A lucrat goblen pentru relaxare, a cântat, citeşte mult, iubeşte poeziile şi îi place să gospodărească.



Profil
NĂSCUTĂ. 26 iunie 1954, comuna Izvoarele, judeţul Olt
STUDII. Liceul Pedagogic din Slatina
FAMILIE. Căsătorită, are un băiat

Întrebări şi răspunsuri
•• Ce calităţi trebuie să aibă un bun dascăl?
M.D.: În primul rând trebuie să aleagă cu sufletul meseria asta. Dacă nu faci ceea ce-ţi place, nu o să ai rezultate bune. Totul se face din pasiune. Cred că un bun dascăl trebuie să dea dovadă de tact şi măiestrie. Răbdarea este şi ea una dintre calităţile care nu trebuie să-i lipsească unei persoane care lucrează în învăţământ. Închei prin a spune că talentul este cheia succesului.

•• Ce diferenţe sesizaţi între copiii din generaţiile trecute şi cei din zilele noastre?
M.D.: Cred că părinţii nu mai au suficient timp pentru cei mici şi îi lasă mai liberi. De asemenea cred că sunt şi foarte răsfăţaţi pentru că părinţii îşi iubesc copiii fără limite. Dar eu am puterea de a-i lămuri pe părinţi că cea mai bună este exigenţa echilibrată.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite