Slatina: Manualele şcolare usucă părinţii la buzunare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slatina: Manualele şcolare usucă părinţii la buzunare
Slatina: Manualele şcolare usucă părinţii la buzunare

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Olt a primit, în acest an, puţin peste 200.000 lei pentru achiziţionarea manualelor şcolare. Banii sunt însă insuficienţi, marea majoritate a elevilor fiind nevoiţi să şi le cumpere.

Cei mai fericiţi sunt elevii care păşesc pentru prima dată pe poarta şcolii. Elevii în clasa I din judeţul Olt sunt singurii care primesc manuale şcolare în proporţie de 100%. Situaţia se schimbă însă odată cu trecerea în clasa a II-a. La clasele a II-a, a III-a şi a IV-a se repartizează manuale numai în procent de 15% din numărul total de elevi dintr-o clasă. „Dacă într-o clasă sunt 20 copii se repartizează numai 3 cărţi din fiecare disciplină. Aceasta este situaţia la clasele a II-a – IV-a“, a explicat Ilie Gheorghişor, şeful depozitului de manuale din cadrul ISJ Olt. La clasa a V-a, situaţia este şi ami dificilă, achiziţionându-se manuale în procent de 10% din numărul de elevi dintr-o sală de clasă. „La clasele a VI-a, a VII-a şi a VIII-a procentul creşte şi se repartizează 15% din numărul de elevi“, a completat Gheorghişor.

200 lei pentru manuale

Elevii din primii ani de liceu, clasele a IX-a şi a X-a primesc 10% din manuale. Problema cea mai mare o au însă elevii claselor a XI-a şi a XII-a cărora nu li se dă nicio carte de la şcoală. Singura explicaţie care li se oferă este că învăţământul nu este obligatoriu. „Elevii din ultimii doi ani de liceu nu primesc niciun manual gratuit pentru că învăţământul este obligatoriu numai până în clasa a X-a“, a precizat şeful depozitului de manuale din cadrul ISJ Olt. Părinţiii elevilor aflaţi în această situaţie trebuie să scoată minim 200 lei din buzunar pentru a putea achiziţiona manualele. Chair dacă oamenii nu au bani, profesorii le cer elevilor manuale. „Din prima zi de şcoală a venit băiatul acasă şi ne-a zis că trebuie să cumpărăm manualele. Am înţeles că o să ne coste în jur de două milioane dar ce putem face? La şcoală profesorii nu înţeleg situaţia şi le cer copiilor să înveţe din carte nu din ce li se predă la clasă, dacă li se mai predă ceva. E o harababură“, a spus mâhnită Gabriela Mihnea, de 39 ani.

Aflaţi din Adevărul de Seară de astăzi cum puteţi cheltui mai puţini bani pe manuale!

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite