Mafiotu’ se afundă sub mărturiile martorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru că procesul a început cu o întârziere de trei ore, rudele arestaţilor au stat pe la uşile Tribunalului Olt
Pentru că procesul a început cu o întârziere de trei ore, rudele arestaţilor au stat pe la uşile Tribunalului Olt

Constantin Enache, zis şi Mafiotu’, nu a putut fi prezent nici astăzi la procesul în care joacă rolul principal şi este cercetat pentru şantaj şi cămătărie alături de alte 17 persoane. Motivul absenţei sale a fost explicat de avocaţii săi prin faptul că acesta nu şi-ar fi revenit de pe urma accidentului vascular ischemic suferit pe 13 septembrie.

Absenţa Mafiotului nu a împiedicat derularea procesului. Avocaţii săi au solicitat instanţei şi au primit acceptul în acest sens pentru ca el să fie supus unei expertize medico-legale în sistemul penitenciar. Alături de el urmează a fi supus unor investigaţii medicale şi Viorel Mangâru, reţinut în cadrul aceleiaşi speţe.
În altă ordine de idei, astăzi au fost audiaţi doi martori din cei cinci câţi trebuia să apară în faţa instanţei. Pentru că nu au apărut, martorii absenţi vor primi amenda maximă prevăzută de lege în astfel de situaţii, respectiv 3.000 de lei fiecare, iar pentru audierea viitoare li se vor emite mandate de aducere pentru a apărea la proces cu poliţişti după ei.
Cei doi martori care au dat azi declaraţii în instanţă, Ştefan Axinescu şi Andrei Georgescu, şi-au menţinut mărturiile făcute în cadrul urmăririi penale. Astfel, Axinescu a afirmat că a fost martor al unui împrumut de 3.000 de lei luat pe trei ani de către un prieten în anul 2009, pentru care plătea lunar o rată de 600 lei. Imediat ce prietenul său a întârziat cu plata ratelor, au început să curgă ameninţările. “Enache l-a sunat mai întâi pe prietenul meu (Ionuţ Rădoescu, n.a.) imediat ce el nu a mai putut să îşi plătească ratele după doi ani, şi îl tot ameninţa. Apoi a început să mă sune şi pe mine că fusesem martor şi mă ameninţa că, dacă nu plăteşte prietenul meu, o să plătesc eu, altfel o să păţesc ceva rău. Dar eu nu i-am dat niciun ban”, a spus Ştefan Axinescu.

“A jurat pe icoane că o să îi dea banii”

Ştefan Georgescu, al doilea martor audiat astăzi, şi-a menţinut şi el declaraţia iniţială. Văr primar cu una din părţile vătămate, respectiv Mihai Silviu Teodorescu, acesta a povestit instanţei cum au decurs lucrurile în familia rudei sale după ce a luat un împrumut de la Constantin Enache.
“Am asistat la două întâlniri între acuzat şi vărul meu. Mereu au fost ameninţări venite din partea lui Enache, care vroia nişte bani împrumutaţi de vărul meu, deşi eu ştiam că el terminase de plată toţi banii. În vara lui 2009, Mihai a fost nevoit să îi lase un bilet de trezorerie ca dovadă că poate să îi plăteasca banii. Enache i-a spus vărului meu atunci că, dacă nu îi dădea acel billet, lucrurile s-ar fi terminat rău pentru el. Tot cam în acea perioadă, Enache s-a întâlnit cu soţia vărului meu şi au mers la mănăstirea Clocociov, unde a pus-o să jure pe icoane că o să îi plărească banii pe care îi mai avea de dat la el. Şi atunci au fost ameninţări verbale şi pshice din partea lui Enache”, a povestit Ştefan Georgescu, care a precizat că mult mai multe ameninţări au fost făcute la telefon.
Cei 18 membri au grupării au fost reţinuţi la sfârşitul lunii septembrie 2010. Conform rechizitoriului, cămătarii promiteau victimelor împrumuturi fără garanţii şi cu dobândă avantajoasă de 10-20% pe lună. După contractarea împrumutului, dobânzile ajungeau şi până la 300% pe lună. Prejudiciul estimat de autorităţi că ar fi fost cauzat de gruparea condusă de Mafiotu’ ar depăşi un milion de euro.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite