FOTOGALERIE Oltenii plătesc scump pentru iertarea păcatelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Slatina se construieşte una dintre cele mai luxoase catedrale din lume. Pictura în mozaic, unică în ţară, va costa 1,8 milioane euro, iar pentru gard Episcopia va cheltui nu mai puţin de 450.000 de lei.

Păcatele slătinenilor vor fi iertate într-una dintre cele mai luxoase catedrale din lume. Înfruntând criza, Episcopia Slatinei şi Romanaţilor are ambiţia ca întâia biserică din eparhie să fie una pe măsura importanţei. Catedrala Episcopală Înălţarea Domnului, construită pe strada Ecaterina Teodoroiu, în formă de cruce, are o suprafaţă de 1100mp: subsol, parter cu turlă pentru spaţii administrative, balcoane şi etaj pentru cor. După 17 ani, lucrarea a ajuns la stadiul de realizare de 70%, iar sumele pe care le va înghiţi de acum înainte se anunţă unele extrem de mari. Prelaţii slătineni nu mai au umila pretenţie propovăduită de învăţăturile Mântuitorului de a oficia slujbe într-un loc modest, vitregit de avuţii lumeşti, ci într-o clădire opulentă, în care sfinţii să-i privească din picturi în mozaic, iar genunchii să le fie încălziţi pe pardoseala de granit.

image

CLICK pe poze pentru GALERIE


Donaţi „un leu” pentru Dumnezeu?

În ceea ce priveşte banii investiţi până acum, Episcopia nu este dispusă să dezvăluie nicio sumă. Numai Consiliul Judeţean Olt a alocat 130.000 de lei în 2010, iar Ministerul Culturii a acoperit cheltuielile restante pentru lucrările efectuate până-n 2008, de circa un milion de lei. Valoarea totală a investiţiei este păstrată „la secret”, în schimb, Episcopia oferă cu lux de amănunte sumele necesare pentru investiţiile programate de acum înainte în speranţa că-i va determina pe credincioşi să facă donaţii. Chiar a fost deschis şi un cont special pentru colecta publică, banii având destinaţia „pentru sprijinirea lucrărilor de pictură, în condiţiile în care pictarea unui sfânt poate fi plătită cu 5.000 lei”. Pictura este aparte de a altor surate, renunţându-se la aplicarea uneia din tehnicile clasice şi fiind ales mozaicul. Lucrarea, unică în ţară dat fiind că niciun lăcaş de cult nu este pictat cu mozaic în totalitate, iar în lume cele care au pus în practică o asemenea tehnică migăloasă şi costisitoare se pot număra pe degete, va necesita nu mai puţin de un milion de pietre de mozaic, pentru pictarea celor 3000 de metri pătraţi fiind necesară o sumă de 1,8 milioane euro. Au fost executaţi abia 111 mp, reprezentând Pantocratorul şi îngerii, şi s-a dat în lucru restul registrelor din turla mare, până acum doar cinci sfinţi intrând în calcul.
Dacă pictura este una scumpă, fortificarea edificiului va costa cât trei apartamente în „buricul” oraşului, lucrarea de amenajare curte şi împrejmuire cu gard de fier forjat pe soclu de beton fiind estimată la 450.000 lei. La acestea, se adaugă costurile pentru pardoseală de granit, în suprafaţă de circa 880 mp, instalaţie termică în pardoseală şi pe radiatoare, instalaţie aer condiţionat şi ventilaţie şi mobilier.
Lucrările de anvergură lasă cu gura căscată orice credincios care s-ar gândi să rupă un ban de la gura familiei pentru a contribui la finalizarea Casei Domului. “Nu poţi să fii sigur că banii pe care tu îi pui în cutia milei sunt folosiţi cum trebuie. Ştii tu ce face popa cu banii ? Zic să dăm bani la biserici- noi n-avem ce mânca, iar ei umblă cu gipane şi au plasme la mănăstiri. Lăcomia este unul dintre păcatele capitale, dar biserica respinge avuţiile şi vanităţile lumeşti numai când vine vorba de prostime, nu şi de preoţi.”, este de părere Laurenţiu Ilie, instalator.
În prezent, lucrările sunt sistate.

În construcţie din 1994
Construirea catedralei a fost demarată în 1994, terenul fiind donat de familia Popescu- Spineni din Bucureşti. Până în 1998 lăcaşul a fost adus doar până la stadiul de fundaţie şi abi aîn 2007 a ajuns „la roşu”. În 2008 şi 2009 catedrala a fost acoperită, i s-a pus tâmplăria, s-au executat tencuielile interioare şi exterioare şi racordul la apă şi canalizare. Anul trecut, edificiul a fost preluat de către Episcopie de la preotul bisericii-paraclis, iar instituţia are acum planuri mari legate de acest lăcaş de cult.




Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite