Slatina:Leii de la Grădina Zoologică vor ajunge în Africa de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leii au intrat în program de deparazitare înainte de a fi trimişi spre Africa
Leii au intrat în program de deparazitare înainte de a fi trimişi spre Africa

Cuprinsă într-un program de reabilitare, grădina nu se închide, ci rămâne în aşteptarea fondurilor care s-o transforme în parc expoziţional

Închisă publicului de trei ani, Grădina Zoologică Slatina a intrat în conservare. La începutul acestei luni, consilierii locali au hotărât ca animalele şi păsările să fie donate altor grădini. Motivul- nu au fost prinse în buget pentru trimestrul IV fonduri pentru întreţinere, iar personalul a fost transferat la concesionarea Serviciului Sere, Spaţii Verzi din cadrul Primăriei Slatina. Mai rămăseseră decât 18 animale (trei urşi, trei lei, o lupoaică, doi cerbi lopătari, trei căprioare, trei iepuri, o bovină şi două broaşte ţestoase) şi 25 de păsări (doi cocoşi, două găini, patru gâşte comune, 13 porumbei, trei raţe leşeşti şi un uliu şorecar).
„Am donat Grădinii Zoologice Piteşti căprioarele, păsările de curte, broaştele ţestoase, iepurii şi uliul. Urmează cei trei lei pentru care am obţinut avizul Ministerului Mediului să-i ducem, prin intermediul unei fundaţii româneşti, în Africa de Sud. În acest moment sunt în program de deparazitare. În ceea ce priveşte cei trei urşi şi lupoaica, purtăm discuţii oficiale cu Rezervaţia Zărneşti. Aşteptăm confirmarea. Dacă nu, vom identifica un alt loc unde să-i ducem.”, ne-a declarat Mirela Pătru, director Direcţia Administarea Domeniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Slatina.

Parc expoziţional pe cinci hectare

„Grădina nu va fi închisă. Nu se renunţă la proiectul de reabilitare finanţat de guvern. Studiul de fezabilitate aprobat prin hotărârea consiliului local este însă la nivelul anului 2007 şi de atunci s-au modificat normativele privind modalitatea de convieţuire a animalelor. Trebuie adoptat la noile reglementări”, mai declară directorul Pătru.
Proiectul, cu o valoare de 4,2 milioane lei (75% finanţare guvernamentală, 25% contribuţia administraţiei municipale), prevede transformarea grădinii zoo într-un parc expoziţional. Suprafaţa va fi extinsă de la trei hectare, cât ocupă în prezent, la cinci hectare.

Urşii aşteaptă acceptul pentru Rezervaţia Zărneşti

Urşii aşteaptă confirmarea de primire în Rezervaţia Zărneşti

Locuitorii municipiului sunt însă sceptici că vor putea să viziteze grădina în următorii ani. „Nu mai este nimic. Ultima dată am fost pe 1 mai până acolo şi era lacătul pus. Slabe speranţe să mai vedem grădină zoologică la Slatina!”, declară Ion Alexandru, funcţionar public. „Au făcut bine că au mutat bietele animale, decât să moară aici de foame. Ce era să mai vedem- găini, câini, iepuri şi porumbei? Mergem la ţară şi le vedem”, spune indignată Ilinca Sandu, pensionară.

Nicio grădină zoologică în Olt

Grădina Zoologică din reşedinţa Oltului a fost înfiinţată în 1979, fiind amplasată în Pădurea Strehareţi. Odinioară loc de promenadă pentru slătineni, zona a rămas fără atracţia principală, Grădina Zoologică întâmpinându-i la intrare cu un lacăt mare pe poartă.
Iubitorii de animale din judeţul Olt sunt în acest moment privaţi de plăcerea de a vizita o grădină zoologică, cea de la Slatina intrând în conservare, iar cea de la Caracal fiind închisă anul trecut de către autorităţile de mediu. Urşii de la Caracal au fost transferaţi tot în Rezervaţia Zărneşti, numai piele şi os, iar celelalte animale au murit de foame.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite