Slatina: Legumele olteneşti vândute la marginea drumului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slatina: Legumele olteneşti vândute la marginea drumului
Slatina: Legumele olteneşti vândute la marginea drumului

Autorităţile locale şi judeţene le promit legumicultorilor olteni pieţe en-gros unde să îşi poată vinde marfa şi să nu mai stea la mâna speculanţilor care le cumpără legume la preţuri de nimic. Până atunci însă oamenii îşi vând legumele la marginea drumului.

„S-a ocupat cineva de ţărani pân-acu? Dăm vinetele aici cu 70 de bani kilu şi la piaţă sunt 2-3 lei“ spune revoltat Florin Niţu de 55 de ani, legumicultor din Strejeşti. Stă cu căruţa de vinete la marginea drumului şi îşi aşteaptă cumpărîtorii.
La câţiva metri mai încolo,Tudor Niţu, vinde roşii. Este agricultor de când se ştie, dar nu poate să îşi vândă marfa pentru care trudeşte zi-lumină pentru că nu are unde. În pieţe nu are loc din cauza smasarilor, aşa că stă la stradă cu marfa întinsă pe caldarâm. „Muncim degeaba. Îi ţinem pe speculanţi, că pentru noi nu face nimeni o piaţă unde să ne vindem civilizat marfa. Eu abia iau 40 de bani pe un kil de roşii, iar la tarabă ăstea aşa ca ale mele se dau cu doi-trei lei. Muncim de la cinci dimineaţa până aproape de miezul nopţii. Uite, astăzi am făcut doar 15 lei. Toată familia mea e în câmp acum. Eu la şosea să vând, ei la muncă, printre vrejurile de răşii şi ardei. La ce bun? Să trăim de azi pe mâine?“, spune supărat Tudor Niţu.

Samsarii cumpără ieftin şi vând scump

 O dubiţă Mercedes cu numere de Vâlcea parchează lângă bătrâna Dacie a lui nea Niţu. Coboară un bărbat şi o femeie. Se uită atent la roşii, apoi la căruţa de vinete de alături. Sunt mulţumiţi de marfă. Şi de preţ, doar nu-i mare lucru. Hotărăsc că trebuie să cumpere câteva zeci de kilograme. Deschid uşa din spate şi încep să urce cutiile cu roşii şi vinete, lângă sacii de ardei cumpăraţi de la un alt grădinar. Îi întrebăm ce fac cu atâtea legume. „Cum ce? Le vindem în ţară! Întotdeauna au avut marfă frumoasă aici la Grădinari. Şi preţuri bune pentru noi!“ spune bărbatul. Îl întrebăm dacă nu ar trebui să aibă şi acte pe marfa cumpărată. Se vede că nu-i place întrebarea, pentru că dă repede banii pe legume, se urcă în microbuz şi demarează în trombă. În urma lui, se ridică un val de praf.

Aflaţi când vor fi făcute pieţe en-gross pentru legumicultori din Adevărul de Seară Slatina de astăzi!

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite