Incidente electorale pe bandă rulantă la Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu câteva zile înainte de terminarea campaniei electorale, poliţiştii autohtoni au dat publicităţii cifrele incidentelor electorale înregistrate în judeţ până acum. Cifrele oficialilor relevă că se menţine "tradiţia" bătăilor dintre candidaţi şi susţinătorii acestora, predominând "sportul" numit ruperea afişelor şi a celorlalte materiale electorale publicitare.

Campania electorală nu a decurs nici de această dată fără încălcări ale legislaţiei electorale. O statistică a situaţiei incidentelor electorale petrecute şi înregistrate oficial pe raza judeţului arată că apucăturile candidaţilor şi a staff-ului acestora au rămas neschimbate de-a lungul anilor.
„De la debutul campaniei electorale şi până azi - 7 iunie, au fost înregistrate 31 de incidente electorale, cele mai multe constând în distrugerea, furtul şi degradarea materialelor electorale – 14 situaţii. De asemenea, din numătul total menţionat (31, n.a.), 18 incidente s-au produs în mediul rural şi 13 în mediul urban”, a declarat comisarul-şef Claudia Radu, purtătorul de cuvânt al IPJ Olt şi, totodată, al Centrului de Comunicare Judeţean, organism care se ocupă cu inventarierea situaţiilor ce încalcă legislaţia electorală.
Dintre incidentele electorale menţionate, 17 sunt infracţiuni, respectiv: trei fac obiectul furtului de bannere, două sunt infracţiuni de distrugere, două de lovire sau alte violenţe, două reprezintă abuz în serviciu, iar cinci sunt mită electorală. Cercetările nu s-au încheiat şi rămâne de văzut câţi dintre cei acuzaţi de încălcarea legislaţiei electorale vor fi până la urmă pedepsiţi.

image

CLICK pe poze pentru GALERIE FOTO !!!

Atenţie la neatenţie

Reprezentanţii autorităţilor atrag atenţia cetăţenilor asupra riscului pe care le implică nerespectarea legislaţiei electorale pe durata alegerilor locale. În acest sens, poliţiştii şi pompierii au continuat şi astăzi în judeţ acţiunea de informare a populaţiei în sensul mai sus menţionat.
„Cetăţenii trebuie să ştie că promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat pentru funcţia de primar, consilier sau de preşedinte al consiliului judeţean, precum si primirea acestora de către alegători, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Această pedeapsă se aplică şi persoanei care votează fără a avea drept de vot ori alegătorului care votează de mai multe ori în ziua alegerilor. De asemenea,  şi tentativa se pedepseşte”, a precizat Claudia Radu.
Oficialul IPJ Olt a adăugat că pedeapsa închisorii de la 6 luni la 5 ani se aplică şi cetăţenilor care vor vota de mai multe ori în ziua alegerilor.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite