Incendiu la Casa Fântâneanu din Slatina provocat de oamenii străzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Casa Fântineanu”, cum este cunoscută de slătineni, fost sediu pentru prefectura judeţului, Direcţia Agricolă şi alte instituţii bugetare, a ajuns într-o avansată stare de degradare. Deşi, în acte, ea aparţine Episcopiei Slatinei şi Romanaţiului, clădirea nu pare a avea în realitate niciun proprietar. Starea avansată de degradare în care a ajuns a transformat-o în adăpost pentru oamenii străzii. Unii dintre aceştia au f

Două autospeciale pentru lucru cu apă şi spumă din cadrul Detaşamentului de Pompieri din Slatina au intervenit ieri-dimineaţă, în jurul orele 06.15, în municipiul Slatina, pe strada Sevastopol pentru stingerea unui incendiu izbucnit la parterul uneia dintre cele mai vechi clădiri din municipiu, Casa Fântâneanu, acum aflată într-un avansat proces de degradare.
„Pompierii ajunşi la locul intervenţiei au găsit în flăcări deşeuri din hârtie şi carton într-o încăpere a clădirii dezafectate, precum şi podeaua din lemn a camerei. Intervenţia oamenilor noştri a durat aproximativ 30 de minute şi am reuşit să stingem focul înainte ca acesta să se extindă şi la restul imobilului”, a declarat plutonier Alin Băsăşteanu, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt.
În urma incendiului au ars podeaua dintr-o încăpere pe circa cinci metri pătraţi şi deşeuri din hârtie şi carton depozitate de oamenii străzii în interiorul clădirii. Cauza cea mai probabilă a izbucnirii focului este folosirea focului deschis în spaţii închise de către un om al străzii care nu a fost găsit la momentul intervenţiei pompierilor. La aceeaşi locaţie a mai avut loc un incendiu în luna aprilie a acestuia an, provocat tot de oamenii străzii. Poliţiştii nu au reuşit însă ca să identifice autorii faptei nici până în prezent. 



Episcopia Slatinei, proprietar doar cu numele

„Casa Fântâneanu”, cum este cunoscută în oraş de către locuitori, este unul din simbolurile urbei. Cu toate acestea, imobilul nu se regăseşte pe lista monumentelor istorice, deşi este unul dintre cele mai vechi din Slatina. Amănuntul nu a scăpat istoricilor locali, care nu înţeleg nici ei cum de s-a putut întâmplă o asemenea gafă.
„Deşi toţi locuitorii oraşului au impresia că acest imobil este monument istoric, realitatea este contrară, oricânt ar părea de paradoxal. Nu ştiu cine a făcut parte din comisia de inventariere a monumentelor istorice când aceasta a fost făcută, în anii 1991-1992, dar a fost cineva care habar nu avea de istoria Slatinei. Să <scapi> o astfel de clădire ridicată pe la 1830-1840 şi să bagi pe listă case din anii 1930 este de neînţeles. Păcat”, a afirmat Gheorghe Iorga, expert monument istorice din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Olt. Acesta a precizat că proprietarul clădirii (Episcopia Slatinei, n.r.) este singurul îndreptăţit să remedieze situaţia printr-un proiect de clasificare.
Numele casei din strada Sevastopol se leagă de familia Fântâneanu, o familie de slătineni filantropi, capul familiei fiind senator în Parlamentul României la sfârşitul secolului al XIX-lea. Imobilul nu are o dată certă de construcţie, istoricii fiind de părere că ar fi putut fi ridicat în jurul anilor 1830, ea fiind cumpărată de familia Fântineanu de la o altă familie, Lânaru. Monument istoric, aici a funcţionat pentru o vreme prefectura judeţului. În 1948 a fost naţionalizată şi a servit drept sediu pentru mai multe instituţii judeţene, Direcţia Agricolă având aici sediul până în 1998. Ulterior, imobilul a fost practic abandonat deşi, în acte, a fost încredinţat Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor.

image

Reprezentanţii acestui for anunţau în ianuarie a.c. că imobilul va fi reabilitat cu preţul a trei milioane de lei, aici urmând să fie amenajat un muzeu al creştinismului din judeţul Olt, o bibliotecă eparhială şi un centru social pentru acordare de asistenţă socială primară. Din păcate, nimic din toate acestea nu s-au întâmplat, clădirea ajungând acum „casa” oamenilor străzii. Contactaţi telefonic ieri pentru a comenta starea actuală a clădirii aflate în proprietatea lor, reprezentanţii Episcopiei Slatinei au spus că vor reveni cu un punct de vedere. Până la închiderea ediţiei acest lucru nu s-a întâmplat.

Slătinenii par a se fi resemnat cu faţadele scorojite, geamurile sparte şi bălăriile crescute aproape de etajul unu. „Este o bătaie de joc! Una din clădirile vechi ale oraşului a ajuns casa vagabonzilor. Cum e posibil aşa ceva?! Să o de-a, domne’ (casa, n.r.), cuiva care poate să o modernizeze că e păcat de ea”, a spus Mariana Tudor, 48 de ani, profesoară.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite