Iliuţă Necă a construit abatoare şi drumuri în judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A lucrat în industria cărnii şi a înfiinţat zeci de ferme de animale şi abatoare, apoi a construit drumuri. Acum când este la un pas de pensionare, visează să circule ca în Occident pe şoselele din Olt.

Îşi aminteşte cu drag de anii în care a construit abatoare şi ferme de animale în judeţ. Atunci străinii erau cei care veneau şi cumpărau carne de la noi, în timp ce acum aici nu se mai produce nimic. „Am construit un abaotor unde se tăaiu şi se preparau 1000 de porci pe zi, am înfiinţat o crescătorie de berbecuţi la Drăgineşti Olt, erau 10 000 de capete, am făcut un abator de bovine  la Caracal şi o fabrică de preparare, unul la Balş şi două crescătorii de bovine la Corabia. Veneau ruşii şi arabii şi cumpărau de la noi, iar după revoluţie, făceam conserve din carne pentru trupele NATO”, a spus Iliuţă Necă.

Drumuri ieşite din uz

Din 1998 a ajuns la Consiliul Judeţean, la Direcţia Tehnică şi de Investiţii şi are în grijă între patrimoniul judeţului, dar şi cele 40 de drumuri judeţene. Chiar dacă ar vrea să facă şosele moderne în judeţ, se loveşte de cea mai mare problemă a zilelor noastre, lipsa fondurilor. De aceea îi plac proiectele europene. „Am reabilitat jumătate din drumurile din judeţ, dar mai avem de lucrat la ele. Prima cauză pentru starea actuală a drumurilor este lipsa fondurilor, apoi faptul că infrastructura este îmbătrânită. Un drum făcut pe vremea lui Ceauşescu care trebuia să ţină maşini de maxim 20 de tone şi era traversat de câteva maşini nu poate să fie bun pentru traficul de azi”, a explicat Iliuţă Necă.

Admiră firmele de construcţii străine

Soluţia o reprezintă fondurile UE care te învaţă să lucrezi profesionist. „ Aşa obţinem bani şi mulţi. Putem să facem o lucrare aşa cum trebuie, de la un capăt la altul, fără să peticim nimic, cu şănţuleţe, cu tot ce trebuie, ca în străinătate. Iar firmele care câştigă aceste licitaţii sunt mari, profesioniste, lucrezi de drag cu ele. Nu ca la noi, să te fure, să te înşele, să pună stratul mai subţire”, a spus directorul.
Iliuţă Necă ştie acum cum să facă o dezăpezire bună a drumurilor şi a învăţat că după orice calamitate, se întîmplă şi ceva bun. „2005 a fost un an groaznic, cu inundaţii peste inundaţii, apele au luat 11 poduri, dar acum putem spune că avem poduri sigure pe Olteţ, Vedea şi Vediţa”, a spus Iliuţă.
Perioada în care îi este cel mai greu este iarna, atunci când trebuie să fie pregătit pentru orice, zăpezi mari, viscole, blocaje. Chiar dacă trebuie să dezăpezească repede drumurile, directorul ştie că nu strebuie să distrugă asflatul. „Eu nu am dat cu sare pe drumurile judeţene. Am preferat să mă lupt cu utilajele prine nămeţi decât să distrg drumul pentru care nu aveam bani să îl repar. Sarea distruge mixtura de asfalt românească”, a explicat Iliuţă Necă.

NĂSCUT
26 febraurie 1948, Scorniceşti, judeţul Olt
STUDII
Facultatea de Mecanică Bucureşti
FAMILIE
Căsătorit, doi copii

CE-I PLACE
Citesc presa ca să fiu un om informat şi îmi place fotbalul, dar nu să joc pentru că sunt prea bătrân, ci să îl privesc. Echipa mea de suflet este Universitatea Craiova. Ascult cu plăcere muzică uşoară şi populară.

CE NU-I PLACE
Nu suport certurile, scandalurile şi oamenii care nu îşi fac treaba. Nu-mi place că nu avem bani ca să facem lucruri bune şi utile în ţara aceasta, că nu ne implicăm şi nu ne place să muncim.

De ce industria cărnii nu mai este profitabilă în România?
Pentru că nu se mai produce nimic şi importăm totul. Oltul a fost bogat în agricultură, dar acum au fost desfiinţate toate fabricile, abatoarele şi crescătoriile care erau în multe locuri din judeţ.

Ce o să faceţi după ce veţi ieşi la pensie?
Nu mai am mult până atunci, un an şi jumătate. Sunt o persoană activă, aşa că o să mai lucrez câtev ore pe zi, dar în mediul privat. Am deja foarte multe oferte de la firme şi va trebui să o aleg pe cea mai bună.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite