Graţiela Popa predă matematica după scenarii de film

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Teorema lui Zorro“ i-a cucerit pe elevii săi care au câştigat mii de premii şi care învaţă de la profesoara lor şi bucuriile artei.

Ar putea vorbi ore în şir despre matematică, teatru, film sau dans. Pasiunea ei pentru ştiinţele exacte a început în primii ani de şcoală, iar în clasa a V-a ştia deja ce vrea să facă peste ani. A ales să devină profesor nu doar pentru că se pricepea la matematică, ci pentru că iubea copii, iar modele avea destule în familie dar şi la şcoală, pe foştii ei profesori. „Pasiunea pentru matematică a început în clasa a V-a, elevă fiind în Craiova, la o şcoală de renume, Şcoala nr. 21. Am avut dirigintă şi profesoară de matematică unul dintre cele mai bune cadre didactice din judeţ. Imediat după liceu am dat la facultate şi după ce am absolvit, prin repartiţie am ajuns la Slatina. 3 ani am predat la Şcoala Nr. 5 şi Şcoala Nr. 1 iar din 1990 sunt profesoară la Şcoala Eugen Ionescu“, povesteşte Graţiela. Profesoara predă de mai bine de 20 de ani aici, iar activitatea sa a fost încununată cu succes de numeroasele premii obţinute de elevii săi la concursurile de matematică. Sunt peste 2.000 de diplome şi medalii câştigate de cei mici. În fiecare lună, profesoara Popa participă cu elevii săi la cel puţin două competiţii în ţară. Nu are numai elevi olimpici, dar reuşeşte să-i facă pe toţi copiii să fie atraşi de matematică. Reinventează metodele de predare şi folosindu-se de trucuri precum teorema lui Zorro, a papionului sau teorema fotomodelelor îi face pe şcolari să înţeleagă mai uşor matematica.

Se împarte între şcoală, artă şi voluntariat

Numai în ultimii ani elevii săi au obţinut trei medalii de aur şi tot atâtea de bronz la olimpiada naţională. Şi pe perioada vacanţei de vară, profesoara continuă să-şi pregătească elevii, în cadrul programului Şcoala de vară. Fără să fie plătita, Graţiela merge şi acum la şcoală şi lucrează cu olimpicii din clasele a V-a şi a VI-a.
Graţiela predă matematica, este voluntar la un ONG, se implică în parteneriate, organizează concursuri şi excursii sau tabere cu elevii. Iubitoare de teatru, film şi dans, aceasta le împărtăşeşte şi elevilor săi cunoştinţele în doameniul artistic. A înfinţat trupe de teatru şi dans. Vara aceasta, Graţiela împreună cu patru copii din ţară au mers în Italia, unde au făcut parte din juriul Festivalului de Film pentru Copii de la Giffoni. „Am plecat de acasă cu sarmale, cozonaci, zacuscă, am avut o maramă şi tricolorul ţării şi am organizat în Italia o seară românească. Participarea la acest festival a fost o experienţă de neuitat. Îmi doresc ca şi noi, în Slatina, peste anis ă-I egalăm dacă nu să-I depăşim în organizare“, spune profesoara. Întrebată cum reuşeşte să facă atâtea şi ce o motivează, profesoara răspunde simplu: „Copiii mă încarcă cu energie pozitivă“. Graţiela Popa este şi vicepreşedinte al Clubului Soroptimist Internaţional Slatina.

Profil
NĂSCUTĂ. 14 august 1963, Brăila
STUDII. Facultatea de Matematică, din cadrul Universităţii de Ştiinţe ale Naturii din Craiova
FAMILIE. Căsătorită, are o fată şi un băiat

Ce-i place
•• „Muzica, dansul, teatrul şi televiziunea. Îmi place să-i spun omului în faţă tot ce gândesc. În timpul liber îmi place să lucrez goblen. Iubesc copiii, ei mă încarcă cu energie pozitivă“.

Ce nu-i place
•• „Urăsc minciuna. Nu-mi plac oamenii cu mai multe feţe şi cei care se preocupă de viaţa altora şi nu-şi văd de-a lor“.

Întrebări şi răspunsuri
•• E greu să fii dascăl în ziua de azi?
G.P.: Nu e greu atâta timp cât faci meseria din pasiune şi nu ţii cont de latura materială. Însă dacă nu există pasiune, nu se merită să fi profesor din cauza salariilor şi din cauza celorlalte probleme pe care le are învăţământul românesc.

•• De ce are nevoie un elev pentru a face performanţă în matematică?
G.P.: Munca împletită cu talentul, sclipirea şi pasiunea pentru matematică. De asemenea, în afară de programa şcolară trebuie să mai lucreze cel puţin două ore pe zi acasă, iar pentru calificarea la fazele naţionale ale concursurilor e nevoie de 3-4 ore de lucru suplimentar.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite