Slatina: Victor Gornoavă te face înotător în 12 zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slatina: Victor Gornoavă te face înotător în 12 zile
Slatina: Victor Gornoavă te face înotător în 12 zile

Slătinenii îl ştiu ca „domn’ profesor de înot“ de la Baza Pitoc Sport a lui Răzvan Raţ, iar pentru cei mici este cel mai bun tovarăş de joacă în apă. Victor Gornoavă îi învaţă pe toţi să înoate.

„Domn’ profesor de înot“ este foarte iubit de copii. În câteva ore de antrenament cei mici renunţă la frica de apă şi se bălăcesc în voie în bazin. „Sportul se învaţă prin joc. Ne jucăm cu mânuţele, aruncăm capace în apă şi după aceea le căutăm, facem scufundări, iar copiii sunt fascinaţi“, a povestit antrenorul.

De la arbitru federal, la instructorul celor mici

De patru ani de când predă, a devenit cunoscut, iar părinţii şi bunicii îl recomandă cu dragă inimă. „Reclama a fost din om în om. Asta e cea mai bună publicitate. Sunt copii care vin de când s-a deschis bazinul, iar acum avem în fiecare lună de vară programări. Mă bucur că domnul Raţ a acceptat ideea mea şi acum avem atât de multe solicitări“, a spus Victor, care s-a întors din capitală ca să schimbe sportul din oraşul natal. „Bucureştiul nu mi-a plăcut, aşa că m-am întors în Slatina crezând că pot să fac ceva. Am fost arbitru federal la cei mici şi instructor în cadrul federaţiei, dar am simţit că trebuie să mă întorc acasă“, a spus antrenorul.

Vrea să predea în şcoli

Nu a fost primit cu braţele deschise şi după mai bine de patru ani încă mai încearcă să obţină un post în învăţământ. „Îmi doresc să mă titularizez, dar până acum nu am avut noroc. Visul meu este să am catedră şi să predau înotul, dar nu cred că este posibil aşa ceva. De exemplu, la Liceul cu Program Sportiv s-ar putea face un bazin olimpic“, a spus Victor Gornoavă.

Se consolează cu elevii lui de la Baza Pitic Sport. „Îmi place mult să lucrez cu copiii. La început le e frică de apă, îi iau în bazin, îi ţin în braţe, ne plimbăm, băgăm mânuţele, nu le dau aripioare, ca să nu se sperie“, a explicat antrenorul.
În numai 12 zile, un cursant învaţă să înoate alături de Victor. „În opt-nouă zile deja prind mişcările, iar în ultimele trei-patru zile corectăm mişcări şi mergem pe elemente de forţă. Eu fac alfabetul înotului. Pentru cei care vor să facă performanţă este nevoie de mai mult, de un bazin special, mult mai mare decât cel care este aici“, a spus Victor Gornoavă.

Cu oamenii mari e mai greu, atât cu lecţiile de înot, cât şi cu comportamentul lor faţă de copiii pe care îi aduc la cursuri.
„Nu au condiţie fizică, sunt unii care nu au făcut niciodată sport. Cel mai greu e însă cu părinţii care vin şi asistă la antrenamente şi intervin atunci când ceva nu le convine. Nu înţeleg că atunci când îşi aduc copilul la înot, li se dă un regulament. Unii stau pe margine şi ţipă atunci când văd copilul înghițind apă. Nu înţeleg că aşa îi fac rău, că îl sperie“, mărturisește profesorul.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite