Geologii caută în hărţi misterul de la Voineasa - Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii încă nu îşi explică din ce cauză fierbe apa din fântâna familiei Diţu. În timp ce proprietarii fântânii se roagă pentru ca apa să revină la temperatura normală, un doctor geolog încearcă să găsească o explicaţie pentru acest fenomen.

Ion Pătruţoiu, doctor geolog din Craiova, a mers sâmbătă la locuinţa soţilor Elena şi Ştefan Diţu, din comuna Voineasa - Olt, în fântâna cărora apa fierbe de câteva luni. Dacă la început, autorităţile credeau că acolo ar putea fi un izvor termal, specialistul Ion Pătruţoiu spune că nu poate fi vorba despre aşa ceva. “Nu se poate vorbi despre un izvor termal, în zonă nu există structură geologică ce poate să genereze izvoare termale. Iniţial m-am gândit că temperaturea apei a crescut din cauza pompei, dar apoi am aflat că pompa a fost scoasă din fântână. Ştinţific, după structura geologică, nu se justifică creşterea temperaturii apei. Voi încerca să găsesc câteva hărţi cu structura geologică din zonă, mă voi consulta cu un coleg şi împreună încercăm să găsim un răspuns pentru ce se întâmplă acolo”, a explicat Ion Pătruţoiu.

Reprezentanţii de la Direcţia de Sănătate Publică Olt şi cei de la Garda de Mediu Olt au prelevat probe din fântână. Aceştia spun că rezultatele arată că apa este potabilă, dar au recomandat proprietarilor să nu consume din aceasta până când situaţia nu se va clarifica.  

“Ne rugăm la Dumnezeu ca lucrurile să se rezolve”

Familia Diţu susţine că în ultima perioadă, temperatura apei a scăzut. Oamenii spun că nu consumă din apă, dar că o mai folosesc pentru spălat sau pentru udatul în grădină. “Când stă în fântână, apa este aproape rece, dacă o scoatem pe toată, vine din nouă fiartă. Mai folosim din ea pentru spălat, udat, mai dăm şi la păsări. Autorităţile au venit, s-au uitat şi au plecat. Nu credem că vor găsi un răspuns pentru ce se întâmplă cu fântâna noastră. Ne rugăm la Dumnezeu ca lucrurile să se rezolve de la sine. Acum să vedem ce spune domnul geolog care a venit sâmbătă. A comparat duritatea apei din fântână cu cea de la un izbor din apropiere şi a spus că diferenţa este mare. Ne-a explicat că nu trebuie să consumăm din apa din fântână”, a spus Ştefan Diţu. Localnicii din Voineasa cred că este vorba despre o minune dumnezeiască. 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite