Slatina: Gata cu chiria pe viaţă! ANL-urile vor fi scoase la vânzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiria porneşte de la 60 de lei pe lună
Chiria porneşte de la 60 de lei pe lună

Chiriaşii blocurilor ANL vor putea cumpăra locuinţele în care stau din noul an, preţul maxim al unui apartament ajungând la 25.844,5 euro. Primăria a demarat procedurile de obţinere a cărţilor, deja 31 de chiriaşi depunând cereri de cumpărare.

Orice familie nou clădită visează să aibă o locuinţă proprie. Cum preţul exorbitant impus de piaţă şi condiţiile băncilor pentru venit zdrobeşte în această perioadă visul tinerilor, singura soluţie sunt locuinţele ANL, unde pot locui cu o chirie modică, fără teamă că într-o zi vor fi aruncaţi în stradă. Cei care vor să devină proprietari, au posibilitatea să le cumpere, la un preţ unic pe ţară, fără a fi nevoiţi să mai aştepte cinci ani aşa cum prevedea vechea legislaţie.
„Ne aflăm în stadiul obţinerii cărţilor funciare pentru fiecare apartament. Valoarea locuinţelor este stabilită prin ordonanţă ministerială, în funcţie de suprafaţă, pentru anul 2010 fiind de 407 euro pe metru pătrat”, declară Mirela Pătru, director Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Slatina. Amănunte despre vânzarea locuinţelor ANL ne oferă Şefa Biroului Contracte din cadrul direcţiei, Eleonora Paltin: „Avem 136 de unităţi locative. Sperăm ca începând cu noul an să finalizăm etapele pentru îndeplinirea procedurilor de vânzare, iar chiriaşii să poată să devină proprietari. Avem înregistrate până acum 31 de cereri. Cea mai mică unitate locativă măsoară 33,6 metri pătraţi, iar cea mai mare 63,5 metri pătraţi”. Potrivit formulei de calcul, o garsonieră poate ajunge la 13.675,2 euro, iar cel mai mare apartament la 25.844,5 euro, preţ din care se va scădea amortizarea.

Mulţi vor, puţini îşi permit

„Am primit o înştiinţare de la primărie. Încă nu am depus cerere, dar aş vrea să cumpăr. Preţul e puţin cam mare, poate va mai scădea. Mă gândesc că peste un an, doi îmi voi permite să cumpăr, doar n-o să rămân chiriaş.”, declară Cătălina Despan, locatara unui apatament de pe strada Armoniei.
O sută de locatari încă nu şi-au exprimat opţiunea. Unii nu cunosc prevederile ordonanţei ministeriale, alţii nu-şi permit să cumpere sau nici nu se gândesc atâta timp cât au un acoperiş deasupra capului pentru care plătesc doar câţiva zeci de lei. „Mulţi vor, dar sunt puţini care-şi permit. La salariile de mizerie pe care le avem în ţara asta, abia ne mai achităm chiria. Ce bancă poate să acorde credite la veniturile noastre?”, spune Elena S.
Municipiul reşedinţă deţine patru imobile construite prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe: blocul V3 de pe Bulevardul AI Cuza, blocul 19 scara D de pe strada Ecaterina Teodoroiu intersecţie cu strada Artileriei, blocul 4 de pe strada Artileriei şi blocul G2 de pe strada Banului. Procedurile de scoatere la vânzare au fost demarate pentru primele trei blocuri, cu 85 de apartamente şi o garsonieră. Blocul de garsoniere G2, cu 50 de unităţi locative, îndeplinind condiţia de vechime, a fost scos la vânzare în urmă cu doi ani. Cum legea ANL prevedea plata în numerar, nu în rate, chiriaşii şi-au retras cererile, iar din cei şapte solicitanţi rămaşi, până la ora actuală niciunul nu a devenit proprietar.
Ordonanţa 1298/2010 prevede că neimplicarea primăriilor în acţiunea de vânzare va conduce la imposibilitatea aprobării de noi investiţii în zonele
respective. Apartamentele pentru care nu există solicitări de cumpărare, îşi păstrează destinaţia de închiriere.

Chiria porneşte de la 60 de lei pe lună

Chiria percepută pentru o locuinţă ANL se calculează în funcţie de venitul beneficiarului. La Slatina, cea mai mică chirie este de 60 de lei pe lună, iar cea mai mare ajunge la 150 de lei. Unui chiriaş care a depăşit 35 de ani i se calculează după altă formulă chiria. Excepţia este înregistrată într-un singur caz, slătineanul respectiv plătind 237 de lei pe lună.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite