Slatina: Funcţionarii publici vor să fie protejaţi de caniculă
0Căldura de afară îi istoveşte pe funcţionarii public, care cer, prin intermediul sindicaliştilor, măsuri de protecţie în perioada caniculară.
În timp ce sute de oameni muncesc pe şantiere sau în fabrici în condiţii grele, fără să primească apă minerală sau pauze în locuri răcoroase, funcţionarii publici cer şi ei să fie protejaţi de căldură. Astfel, liderii sindicali spun că ar fi bine ca inspectorii de muncă să treacă şi pragul primăriilor, să vadă în ce condiţii lucrează angajaţii. „În unele primării birourile sunt mici şi nu au aer condiţionat, iar funcţionarii publici au spaţiu puţin. Uneori sunt cozi la ghişee, iar acum, vara, este foarte cald. Credem că ar fi normal să li se acorde şi funcţionarilor apă minerală şi să li se reducă programul de lucru“, a spus Octavian Chelemen, preşedintele Sindicatului Consilium.
ITM ia atitudine
Problema funcţionarilor publici a fost discutată săptămâna aceasta şi la Colegiul Prefectural, unde preşedintele Sindicatului Olt Electrica, Mugurel Naie, a solicitat controale de Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM). „Ar trebui ca ITM să facă şi la primării verificări, să vadă dacă funcţionarii publici beneficiază de drepturile care li se cuvin în zilele călduroare“, a spus Naie.
ITM Olt a transmis ieri către toate instituţiile adrese în acest sens. „Am transmis prin fax adrese către toate instituţiile publice prin care le cerem să respecte ordonanţa privind măsurile ce pot fi aflicate în perioadele cu temperaturi extreme. Toţi salariaţii trebuie să beneficieze de aceste drepturi, iar noi vorm realiza controale şi în instituţiile publice.
„Dacă ei se plâng, noi ce să mai zicem?“
Muncitorii de pe şantiere, cei din uzine sau din brutării spun că angajaţii primăriilor au pretenţii exagerate. „Dacă ei se plâng, noi ce să mai zicem? Curg apele de pe noi şi nu ne-a dat nimeni până acum apă. Nici vorbă să ne reducă programul. Ăştia care stau toată ziua la birou ar trebui să vină măcar o zi aici, pe şantier, să vadă cum e să munceşti în lipărul de soare. Să vedeţi apoi dacă mai cer ei apă minerală“, a spus, revoltat, Dumitru, de 46 de ani, muncitor pe un şantier din cartierul Steaua.
Nici slătinenii nu văd cu ochi buni ideea funcţionarilor de a fi protejaţi de caniculă. „ Să zică mersi că stau la umbră şi nu fac muncă fizică, să nu mai ceară apă, ca e criză, nu sunt bani de apă minerală“, şi-a spus părerea Marin Păunel, un pensionar din Slatina.