Frânturi din regulamentul şcolar, scrise pe aleea unui colegiu slătinean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Tinca rescrie la începutul fiecărui an şcolar mesajele
Ion Tinca rescrie la începutul fiecărui an şcolar mesajele

Atunci când intri în curtea Colegiului Tehnic „Alexe Marin“ din Slatina, înainte de a da cu ochii de elevi sau cadre didactice, întâlneşti şase mesaje inedite.

Sunt frânturi din regulamentul şcolar adresate liceenilor. „Părinţii te ştiu la şcoală. Ei muncesc ca tu să-nveţi, nicidecum ca să chiuleşti!“, „La 40 de absenţe nemotivate, exmatriculare!“, „Prezenţa la cursuri este obligatorie! La 20 de absenţe nemotivate – preaviz de exmatriculare“ sunt cuvinte scrise pe aleea şcolii, adresate elevilor chiulangii. Nici cei care obişnuiesc să vină îmbrăcaţi deocheat la şcoală sau cei care fumează în incinta unităţii şcolare nu au fost ocoliţi. Mesajele „În şcoală este interzis fumatul, băuturi alcoolice, droguri şi petarde“ şi „Elevii se vor prezenta la cursuri în ţinută decentă“ le sunt adresate lor. În final, dascălii încearcă să le atragă atenţia elevilor asupra importanţei învăţăturii printr-un dicton al lui Aristotel: „Nu irosiţi timpul! Rădăcinile învăţăturii sunt amare, dar roadele ei sunt dulci“.

Refăcute an de an

Povestea acestor şase mesaje a început în urmă cu câţiva ani, ele au fost scrise pentru prima oară la începutul anului şcolar 2008-2009. Ideea îi aparţine unuia dintre cadrele didactice ale şcolii. Ion Tinca are 59 de ani şi este maistru instructor aici din 1984. A venit cu această soluţie în încercarea de a-i responsabiliza pe elevi. „Eu am observat că ceea ce este vizual se reţine mai uşor decât auditivul. După un film chinezesc pe care l-am urmărit pe când aveam 8-9 ani în care o învăţătoare pusese printr-o pădure pe unde treceau copiii în drum spre şcoală tăbliţe cu anumite reguli de comportament, am rămas cu această idee şi am crezut că şi elevii din ziua de astăzi reţin mai bine aceste norme ale regulamentului şcolar dacă le văd în fiecare zi“, a spus el. Şi dacă toamna se numără bobocii, tot atunci sunt rescrise şi mesajele. Pentru a-şi atinge scopul, ele sunt refăcute an de an. Ion Tinca a ales o metodă neconvenţională de a-i face pe liceeni să respecte regulamentul şcolar, însă observă că nu toţi ţin cont de reguli. „Pentru unii au avut efect, pentru alţii nu. Cei mai impresionaţi sunt părinţii care văd aceste mesaje atunci când vin la şedinţele din şcoală şi chiar au efect asupra lor. Dacă cel puţin 30 la sută dintre elevii care văd aceste mesaje ţin seamă de ele, este un lucru destul de bun. Dacă reprezentanţii altor şcoli vor să-mi preia ideea, eu nu mă supăr. Important este să-I facem pe elevii din ziua de azi să fie mai conştiincioşi“, a mai spus Tinca.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite