Slatina: Florin Brutaru a scris istoria fotbalului oltean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Brutaru ştie tot despre marii fotbalişti olteni
Florin Brutaru ştie tot despre marii fotbalişti olteni

A studiat ani de zile istoria fotbalului şi după o documentaţie laborioasă, a redactat o lucrare de unde tinerii pot afla mai multe despre marii fotbalişti olteni.

Nu a fost un fotbalist de renume mondial, dar a iubit sportul cu balonul rotund din tot sufletul şi au fost vremuri când se mîndrea că este oltean şi că aici pe aceste meleaguri s-a jucat fotbal adevărat.
A petrecut luni de zile în bibilotecile din oraşele Olteniei pentru că a vrut să afle cât mai multe despre istoria fotbalului. A citit ziare vechi, reviste, cărţi sau alte documente. A notat pe zeci de hârtiuţe toate informaţiile care i s-au părut importante şi le-a păstrat. La un moment dat un ziarist a descperit mica lui comoară şi l-a îndemnat să scrie o carte despre istoria fotbalului oltean. Aşa a luat naştere volumul „Olt- fotbalul de la A la Z”. „Eu nu am veleităţi de scriitor. Ce am făcut eu, poate să facă oricine. Important este să te pasioneze. Mie mi-a plăcut să stau în biblioteacă şi să citesc presa din anii ’70 şi am notat ce este considerat important”, a spus Florin Brutaru.

„Istoria fotbalului este fascinantă”

A cutreierat bibliotecile din toată regiunea şi a căutat cele mai interesante ştiri şi date despre echipele oltene. „Fotbalul mă relaxează, iar istoria lui este fascinantă. Ca să aflu cât mai multe informaţii despre echipele de fotbal din judeţ am studait 3 ani de zile arhivele bibilotecilor din Craiova, Vâlcea sau Piteşti”, a spus scriitorul.
A scris cartea pentru ca tinerii să se mândrească cu echipele care au fost în Olt, iar investitorii să ştie că poate fi un domeniu profitabil. „Generaţia tânără trebuie să ştie că aici s-a jucat fotbal. Acum e foarte greu, cineva trebuie să dea banii, să finanţeze un club sportiv şi mulţi cred că nu este un domeniu profitabil. Dar aici au fost echipe mari care au avut potenţial”, a spus Florin Brutaru.

Viitorul Sconiceşti, un simbol al Oltului

Vorbeşte cu pasiune despre începuturile fotbalului oltean, despre echipa Dinamo Slatina care era un satelit al echipei Dinamo. „Povestea începe în 1922 când maiorul Mihail Mihail a înfiinţat Societatea Sportivă Oltul Slatina, prima unitate sportivă din Olt şi printre cele mai vechi din ţară. În anii ’70 echipa Dinamo Slatina a ajuns departe. După 1989 nu a mai existat fotbal în Slatina. S-a terminat”, a spus Brutaru.
În cartea lui scriitorul vorbeşte şi despre echipa Viitorul Scorniceşti care la începutul anilor ’80 a ajuns pe locul IV în Divizia A. „A fost cea mai mare greşeală atunci când cei de la federaţie au desfiinţat echipa. A murit practic un simbol al fotbalului oltean”, a spus scriitorul.


NĂSCUT
17 martie 1964, Coloneşti, judeţul Olt
STUDII
Liceul Agricol Slatina
FAMILIE
Căsătorit, o fată

CE-I PLACE
De când mă ştiu, îmi place fotbalul, iar echipa mea preferată este Dinamo Bucureşti. Îmi place mult de tot şi statistica, datele. Admir oamenii serioşi şi muncitori, care pun suflet în ceea ce fac.

CE NU-I PLACE
Nu suport minciuna, oamenii care te abandonează, care nu sunt în stare să ducă la bun sfârşit ceea ce şi-au propus. Nu-mi plac persoanele care nu au ambiţie şi care exagerează.


Care sunt personalităţile fotbalului oltean?
Sunt mulţi care au ajuns la echipe mari din Bucureşti, Dan Petrescu, Ilie Dumitrescu, Dorinel Munteanu, Gheorghe Şoarece, Victor Piţurcă, Marian Sîrbu, fostul ministru al muncii, Ionuţ Luţu, Ionel Dănciulescu, Marius Nicolae.

De ce nu se mai face sport de performanţă în Olt?
Judeţul Olt a fost o zonă în care s-a făcut sport de performanţă, iar fotbalul a ocupat un loc aparte. S-a pierdut tradiţia, nu mai vrea nimeni să investească, sunt generaţii care nu mai fac sport, care nu mai ştiu ce e sportul.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite