Finanțistul prins luând mită a fost condamnat la cinci ani închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inspectorul fiscal Marian Arsene, la momentul reținerii sale, în octombrie 2010…
Inspectorul fiscal Marian Arsene, la momentul reținerii sale, în octombrie 2010…

Marian Arsene, inspector fiscal la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Olt, a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Aceasta este sentința anunțată de judecătorii Tribunalului Olt pentru acuzațiile de luare de mită aduse la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut în urma organizării unui flagrant.

Verdictul magistraților olteni a fost pronunțat săptămâna trecută, la un an de la demararea procesului. Înainte de ultimul termen stabilit pe data de 14 noiembrie, Marian Arsene a încercat să înduplece instant și a depus câteva pagini scrise la calculator ce cuprindeau argumentele inculpatului în apărarea sa. Din păcate, sentinţa penală nr. 169 anunțată de judecătorii Tribunalului Olt de cinci ani închisoare în regim de detenție a tăiat speranțele finanțistului, care acum are răgaz zece zile pentru a face apel. 
Veridictul mai cuprinde o pedeapsă complementară de interzicere a unor drepturi, respectiv de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcție implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, adică aceea de funcţionar public pe durată de cinci ani. Arsene va trebui să restituie suma de 16.500 lei martorului denunţător Sandu Cristi Marian, suma de 16.300 lei martorului denunţător Stanciu Marin şi a dispus confiscarea de la inculpat a sumei de 50 lei primită de la un alt martor denunţător, Sandu Ilie. Totodată, finanțistul a fost obligat și la plata sumei de 2.700 lei reprezentând cheltuieli judiciare pe parcursul procesului.

Mită în rate de 38.000 de lei

Potrivit rechizitoriului, Marian Arsene este acuzat că, în perioada august-octombrie 2010, a profitat de calitatea de inspector la Serviciul Inspecție Fiscală Persoane Fizice din cadrul DGFP Olt și a pretins, respectiv a primit, suma totală de 38.050 de lei în mai multe tranșe de la trei administrator de firme.
Inculpatul a fost reținut pe 30 octombrie 2010 în urma unui flagrant organizat de Direcţia Generală Anticorupţie Craiova. Asupra lui s-au găsit 5.000 de lei, bani pe care îi primise de la Sandu Ilie din comuna Optaşi-Măgura. Banii, spun anchetatorii, au fost pretinși și primiți pentru ca finanțistul să aplice amenzi mai mici față de abaterile descoperite în timpul controalelor. În sarcina lui Arsene s-au reținut trei infracțiuni de luare de mită în formă continuată.
Angajatul DGFP Olt a mai fost cercetat în anul 2007 tot pentru luare de mită, la vremea aceea el alegându-se doar cu o amendă în valoare de 1.000 lei.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite