Slatina: „Târgul Fetelor“ a reînviat tradiţiile şi folclorul oltenesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slatina: „Târgul Fetelor“ a reînviat tradiţiile şi folclorul oltenesc
Slatina: „Târgul Fetelor“ a reînviat tradiţiile şi folclorul oltenesc

Obiectele populare vechi de sute de ani, costumele naţionale olteneşti, folclorul şi tradiţiile au ocupat un loc de cinste la sărbătoarea câmpenească „Târgul Fetelor“, de la Coteana. Câştigătoare a fost tânăra din comuna Gazdă, locul II a fost ocupat de fata de la Brebeni, iar locul III i-a revenit tinerei de la Vâlcele.

Oltenii care au venit ieri la „Târgul fetelor“ au avut parte de un spectacol rara întâlnit. Muzica, dansurile şi voia bună au fost completate de parada portului popular oltenesc şi de adevărate expoziţii de obiecte tradiţionale olteneşti. Tinerele fete au venit la târg cu caleştile împodobite ca pentru nuntă, încărcate de zestre. După ce au trecut, cu mândrie, prin mulţimea de spectatori, şi-au socos hainele din lăzile din lemn, pentru a fi premiate de juriu şi admirate de trecători. Războiul de ţesut, vârtelniţa, cazanul de ţuică, tuciul sau pirostriile au fost numai câteva dintre obiectele care s-au adăugat la zestrea fetelor. Toate au venit la Coteana sigure că au cele mai mari şanse să câştige.
„Am adus la târg diferite costume populare specifice zonei, macate şi velinţe alese, broboada, războiul de ţesut, o lampă, tuciul de mămăligă şi multe alte obiecte tradiţionale, a spus Alexandra Bold, de 15 ani, din Coteana.


Nici tânăra din comuna vecină, Brebeni, nu s-a lăsat mai prejos. A adus zeci de costume populare, dar şi vârtelniţa şi scărmănătorul de lână, tuciul şi pirostriile, colaci făcuţi în cuptorul cu lemne şi multe alte obiecte populare din comuna sa.

„Am adus, în plus, roşii, ardei şi usturoi, produse din care se prepară lutica, o mâncare specifică bulgarilor care locuiesc în comuna noastră“, a spus Ionela Ghercuş, din Brebeni.


Aflaţi cine este câştigătoarea Târgului Fetelor din Adevărul de Seară Slatina de astăzi!

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite