Fermierii olteni - mulţi, neinformaţi şi lacomi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fermierii din judeţul Olt preferă să îşi păstreze pământurile în proprietate chiar dacă nu le lucrează decât să le dea în arendă, să le vândă sau chiar să le doneze propriilor rude. Ajutoarele date de stat proprietarilor de terenuri sunt motivul pentru care „fermierii” autohtoni procedează în acest mod. Aceasta este una dintre concluziile şedinţei lunare a Comisiei de Dialog Social desfăşurată la sediul Prefecturii O

Şedinţa lunară de azi a Comisiei de Dialog Social derulată la sediul Prefecturii Olt din Slatina s-a dovedit mai interesantă decât putea anticipa cineva. Directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Olt, Marinel Oaşă, a prezentat auditoriului prezent la şedinţa menţionată, în frunte cu prefectul Eugen Ionică, rezultatele activităţii instituţiei pe care o coordonează.

Dintre toate cifrele făcute publice în cadrul şedinţei, câteva au reţinut atenţia celor prezenţi, aceasta mai ales că explicaţiile şefului APIA Olt au ridicat unele semne de întrebare. Astfel, acordarea rentei viagere persoanelor de peste 62 de ani a scos la iveală faptul că, în judeţul Olt, numărul proprietarilor de terenuri se menţine la cote ridicate deoarece oamenii preferă să îşi ţină pentru sieşi pământurile, dar să nu le lucreze – şi să încaseze ajutorul de la stat de cca. 100 euro/ha. – decât să îl dea în arendă unui străin sau chiar rude şi să primească, în compensaţie, contravaloarea a aproape 50 euro/ha.

image

CLICK pe poze pentru GALERIE FOTO !!!

Asocierea scapă „turma”

„La noi încă există concepţia, greşită dealtfel, a oamenilor de la ţară de a nu-şi înstrăina bucata de teren pentru că se tem că o vor pierde definitiv şi pe degeaba. Nu îşi dau pămâîntul nici măcar la proprii copii, ci preferă să şi-l păstreze pentru sine şi să încaseze stipendiile de la stat, adică contravaloarea a aproape 100 euro/ha. Dacă l-ar da cuiva pentru a fi lucrat, omul ar primi jumătate din sumă. Ce nu înţeleg oamenii este a fi fermier înseamnă, în concepţia europeană unde sunt şi noi acum, să munceşti pământul, nu să îl ţii pârloagă, cum se spune. Din fericire, ţăranii se pare că au înţeles un alt aspect, şi anume că, dacă se asociază mai mulţi, au şanse mai mari de a primi mai mulţi bani decât dacă ar rămâne singuri cu bucăţile lor, mici – oricum, de pământ”, a afirmat Marinel Oaşă, şeful APIA Olt.
Acesta a precizat că ţara noastră este, din punct de vedere al numărului de fermieri, pe primul loc în Europa, ceea ce nu este deloc un lucru bun deoarece acest fapt înseamnă o fărâmiţare enormă a pământurilor şi, automat, o administrare defectuoasă a acestora.

Cadastrul agricol, soluţia problemelor

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă în judeţ nu doar autorităţile, dar mai ales fermierii, constă în măsurătorile eronate ale terenurilor. Mai exact, din acest motiv, o parte dintre ţărani s-au trezit că au fost nevoiţi să returneze din subvenţia primită de la UE, iar alţii chiar au fost penalizaţi.

"Anumite primării au înţeles importanţa şi necesitatea achiziţionării de GPS-uri pentru efectuarea corectă a măsurătorilor terenurilor deoarece persoanele care ne solicită bani sunt verificaţi la terenuri chiar cu ajutorul satelitului. Inginerii agronomi din cadrul acestor primării au refăcut, astfel, măsurătorile pământurilor şi acolo nu au mai fost probleme. În alte părţi însă au fost şi încă sunt probleme. Avem multe suprapuneri pe care încercăm să le rezolvăm în cadrul unor întâlniri numite Follow-Up, dar este dificil. Tot ce trebuie să facem este să fim corecţi în declararea măsurătorilor terenurilor pentru că inspectorii UE care fac periodic controale nu stau la discuţii”, a precizat Oaşă, care a mai spus că, la ultimul control, toţi fermierii verificaţi (50 persoane, n.a.) au fost găsiţi în neregulă la măsurătorile terenurilor şi li se va opri din subvenţie.

La Olt există până acum înregistraţi aproape 40.000 de fermieri, cu o suprafaţă de teren aferentă de 335.468 hectare. Totalul fondurilor ce urmează a se plăti fermierilor din judeţ în cursul acestui an de către APIA Olt este de 37.644.733,67 euro reprezentând fonduri europene, la care se adaugă alte 947.948.037 lei  de la bugetul de stat.


Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite