FOTO Căţeluşa Mera caută victime sub dărâmături

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mera, la antrenamente
Mera, la antrenamente

Aleargă, se antrenează, este prietenoasă şi luptătoare. Vorbim despre Mera, o femelă din rasa ciobănesc german. Are doi ani şi opt luni, este cel mai tânăr salvator oltean şi vedeta Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt.

Căţeluşa a intrat în echipa pompierilor olteni în vara lui 2009. Era un pui de câteva luni când a fost adusă de la Centrul Chinologic din Sibiu şi este singurul patruped al ISU Olt. Mera alături de instructorul ei, Ion Iagăr, s-au întors la Sibiu, în primăvara lui 2010, pentru a urma noi cursuri de pregătire. Trei luni au fost instruiţi atât pompierul oltean cât şi căţeluşa. Acum, Mera se perfecţionează la Slatina. „Sub supravegherea conductorului său, căţeluşa Mera execută zilnic antrenamente în căutarea şi salvarea victimelor unor dezastre. De regulă, antrenamentele se execută în zone dezafectate, care reflectă o situaţie reală şi urmăresc menţinerea deprinderilor formate în timpul dresajului şi perfecţionarea acestora“, a spus Ionuţ Cîrciumaru, din cadrul ISU Olt. Căţeluşa din echipa pompierilor olteni nu a avut până acum şansa să pună în practică lecţiile învăţate în timpul antrenamentelor, însă militarii cred că ea este pregătită să intervină.

CLICK pe poze pentru GALERIE FOTO!

Mera alături de instructorul ei

Un patruped cu un stil de viaţă normal

Mera este un câine salvator cu un regim de viaţă normal. În afara antrenamentelor care o pregătesc pentru activităţi deosebite, căţeluşa este tratată ca orice alt patruped. Mera este hrănită cu mâncare destinată câinilor şi are timp şi pentru joacă. Are chiar şi o jucărie preferată, pe care o ia cu ea şi la antrenamente. Nici de iubire sau răsfăţ nu duce lipsă. Fiind singurul patruped din echipa militarilor olteni, Mera este răsfăţata colegilor de muncă. Pentru a fi pregătită să intervină în situaţii de urgenţă, căţeluşa se antrenează chiar în mijlocul „dezastrelor“. Mera este dusă la pregătire în zone care arată ca după cutremur. „Ultimele antrenamente s-au desfăşurat într-un depozit supus lucrărilor de demolare de pe strada Artileriei din Slatina. Ultimul antrenament a constat în cinci exerciţii de căutare pe suprafeţe cuprinse între 400 şi 600 metri pătraţi. Timpul mediu de căutare a presupusei victime a fost de trei minute şi de fiecare dată Mera a fost răsplătită cu jucăria sa preferată“, a explicat Ionuţ Cîrciumaru, din cadrul ISU Olt. Mera face parte din echipa primilor 11 câini din ţară antrenaţi pentru a interveni în cazul unei calamităţi naturale. Căţeluşa este dresată pentru a descoperi cadavre umane sub dărâmături.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite