FOTOGALERIE Colţ de pădure tropicală în colivia cât o cameră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crescătorul oltean a început cu porumbei voiajori şi a ajuns acum să aibă peruşi, turturele diamant, zebre australiene, nimfe şi papagali din specia Micul Aexander.

Triluri desprinse parcă din luxurianta pădure amazoniană fac să răsune locuinţa lui Nicu Duican, aflată la parterul unui bloc din municipiul Slatina. Bărbatul de 52 de ani este unul dintre cei mai cunoscuţi crescători de păsări din oraş, iar apartamentul său este acum casă pentru 120 de zburătoare. Nea Nicu, aşa cum îi spun prietenii, mărturiseşte că a moştenit această pasiune de la tatăl său. I-a rămas fidel încă din copilărie şi a mers până acolo încât şi-a transformat una dintre camere într-o imensă colivie. „Când eram copil tatăl meu avea 20 de perechi de porumbei jucători dublu moţaţi. Treptat au început să-mi placă şi mie păsările. În şcoala generală aveam deja câţiva porumbei voiajori şi de ornament: şi guşaţi, şi rotaţi, şi din rasa Maria Stuart. Pasiunea a crescut de la o zi la alta, iar în armată, pe care am făcut-o la Cluj, ieşeam mereu în Piaţa Mihai Viteazul, unde m-am împrietenit cu crescătorii de păsări de apartament. De la ei am învăţat multe lucruri noi“, povesteşte Nicu Duican.
Au trecut aproape patru decenii de când a hotărât să crească el însuşi păsări exotice, în locuinţa sa. A început cu câteva zburătoare şi, în scurt timp, a ajuns să aibă atât de multe încât nici nu mai putea face colivii pentru toate. „Din anul 1974 mă ocup de creşterea papagalilor. La început am avut trei perechi, care scoteau însă câte 14-15 pui odată, aşa că numărul lor a crescut rapid. Pentru că nu foloseam deloc una dintre camerele apartamentului, am decis să amenajez acolo o crescătorie“, explică nea Nicu.

image

CLICK pe poze pentru GALERIE FOTO!

Exemplare din Australia şi Canare

Slătineanul spune că în tot acest timp i-au trecut prin mâini sute, poate mii de porumbei şi păsări de apartament, din felurite specii şi de diferite culori. Cele pe care le creşte acum aduse de pe meleaguri îndepărtate precum Australia, Noua Zeelandă, America de Sud şi Insulele Canare. Zeci de canari, peruşi, zebre australiene, turturele diamant şi nimfe împart camera-colivie. cele mai scumpe exemplare sunt doi papagali, femelă şi mascul, din specia Micul Alexander. Nea Nicu n-are însă o pasăre preferată. „Toate sunt gingaşe şi frumoase“, spune el.
Cu toate că nu îi place să fie numit negustor, ci crescător, Nicu Duican vinde, atunci când are ocazia păsări de apartament. Mica sa afacere este însă afectată de criză. „Se mai vând şi acum, dar nu ca în urmă cu un an sau doi. Chiar dacă îşi doresc să aibă un papagal, oamenii nu mai au bani. Găsesc clienţi, dar mai greu, se simte criza. Deşi eu ofer păsările la preţuri modeste, puţini îşi mai permit“, dezvăluie Nicu Duican.
Apă, mâncare şi puţină atenţie este tot ceea ce cer zburătoarele cu penaj viu colorat din voliera slătineanului. Drept răsplată, spune crescătorul, primeşte cântecele lor şi chiar câteva cuvinte de mulţumire. Cei care îşi doresc propria colivie cu papagali trebuie să ştie să le ofere un meniu variat. Nea Nicu ştie cel mai bine ce trebuie să mânânce şi în ce condiţii trebuie să crească un papagal. „În privinţa hranei, în afară de mei au nevoie de ovăz, ou fiert, morcov, fanaris, seminţe de mac, salată verde, susan pentru luciul penelor, calciu, seminţe de floarea-soarelui şi morcov. Trebuie să-i ferim de curenţii de aer şi de variaţiile de temperatură. La două săptămâni trebuie să le punem o tăviţă cu apă pentru a se scălda“, încheie crescătorul de păsări.

CASETĂ
Lecţie de vorbire pentru peruşi


Dintre papagali, peruşii se vând cel mai bine, pentru că sunt ieftini şi, în plus, ajung să rostească cuvinte simple. „Cumpărătorul trebuie să ia un peruş tânăr, mascul. După 6 luni de zile de la achiziţionarea lui trebuie să i se repete câteva cuvinte uşoare, gen Coco, Riki. Esenţialul este să fie cuvinte simple, pe care ei le pot reţine uşor“, spune nea Nicu.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite