FOTOGALERIE Conacele boierimii olteneşti putrezesc din dezinteres

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casele istorice din judeţ se descompun sub ochii edililor, dar şi ai noilor proprietari. Din cele şase imobile propuse drept obiective culturale de către autorităţile judeţene, treiau ajuns în paragină.

Farmecul caselor boiereşti din Olt, locuite până la instaurarea comuniştilor de către marii moşieri din regiune, a pierit odată cu trecerea deceniilor. Monumente istorice, altădată construcţii impunătoare, au fost lăsat de izbelişte după Revoluţie, devenind ruine. Una dintre casele istorice propuse drept obiectiv cultural de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DJJCCPCN) Olt este Conacul Neamţu.

Clădirea cu etaj, situată în satul Pârşcoveni, a fost locuinţa unui mare boier, în urmă cu 70 de ani fiind punct de reper al judeţului. „Era frumos pe moşia lui Neamţu. Creştea fazani în curtea, casa era îngrijită, îţi era drag să munceşti pentru el“, povesteşte localnica Elena Luţă (82 de ani). Casa arhitecţilor, ruşinea satului Imobilul a fost revendicat după Revoluţie de unul dintre fii boierului, Şerban Neamţu, cel care a cerut în instanţă, alături de mai multe persoane, clădirea în care funcţionează Primăria Craiova. În 2005, bărbatul a donat casa Ordinului Arhitecţilor Din România (OAR) Filiala Oltenia, pentru a le servi drept sediu de întâlniri.

image

CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO CU CONACELE !

Potrivit site-ului instituţiei, arhitecţii s-au angajat „să asigure complexul, să oprească degradarea şi, în perspectivă, să restaureze clădirea principală şi să repună în funcţie construcţiile anexe“. Ce-i drept, proprietatea a fost îngrădită, au fost angajaţi oameni care să asigure paza, însă imobilul nu a fost restaurat. „Nu s-a întâmplat nimic pentru că monumental istoric nu este în categoria A, pentru care s-au oferit fonduri europene, iar bugetul Uniunii Arhitecţilor nu ne permitea o asemenea investiţie. Documentaţia este gata, când se va da drumul va fi primul proiect lansat“, a declarat Pavel Popescu, şeful OAR Oltenia.

Nici conacul Brătăşanu nu arată mai bine. Imobilul situat în comuna Radomireşti a fost construit în secolul al XIX-lea de boierul Polişor Brătăşanu. Potrivit expertului în monumente istorice din cadrul DJJCCPCN Olt, Gheorghe Iorga, clădirea se află în litigiu. „A fost revendicată de una dintre nepoatele boierului. Nu ştim exact care mai este situaţia pentru că domana a apelat la o firmă de avocatură căreia i-a vândut drepturile succesorale. Noi l-am avertizat pe primarul din comună că e obligat să asigura paza monumentului“, a detaliat Gheorghe Iorga. Ileana Brătăşanu este una dintre fiicele masonului Paul Brătăşanu, proprietarul mai multor moşii din judeţul Olt, decedat în 1956 în puşcăriile comuniste. Aceasta a primit dreptul la despăgubiri în valoare de 500.000 de euro pentru suferinţele tatălui său.

image

Boierul Paul Brătănaşnu a fost torturat în închisorile comuniste

Transformată de comunişti în sediu al Şantierului Naţional al Tineretului, imobilul a fost vizitat şi de Nicu Ceauşescu, devenind după 1989 sediu de societate. „Cu paza e mai greu. E ditai comuna cu un poliţist sau doi. Hoţii bântuie peste tot, nu ai cum să asiguri paza tot timpul“, explică Viorel Cotigă, primarul localităţii Radomireşti.

image

CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO CU CONACELE !

Poveşti cu fantome în casa stegarului

Al treilea imobil ajuns în paragină este Cula Călăţeanu, casă istorică construită de un boier stegar din oastea lui Tudor Vladimirescu. Clădirea din satul Enoşeşti este loc de aventurare a tinerilor pasionaţi de poveşti de groază. O legendă potrivit căreia imobilul ar fi bântuit a adus sute de tineri în casa boierului Călăţeanu, toţi lăsând o amintire scrisă pe pereţii monumentului istoric. „Casa a fost cumpărată în aprilie de un om de afaceri din Piatra-Olt. Noi l-am pus în temă cu obligaţiile care le are, fiind vorba de un monument istoric“, afirmă expertul Gheorghe Iorga. Între timp, afaceristul a montat plăcuţe cu „Acces Interzis“ la intrarea pe proprietate, însă poarta nu a fost blocată în vreun fel.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite