VIDEO/ Evacuare cu scandal: majoritatea pacienţilor de la Spitalul Drăgăneşti Olt au refuzat transportul la alte unităţi medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimii pacienţi ai Centrului de Sănătate Drăgăneşti Olt au fost evacuaţi în această dimineaţă. Bolnavii şi aparţinătorii au strigat la ieşirea din unitatea medicală că vor muri cu zile pentru că nu au bani să meargă la alte spitale.

Evacuare cu scandal, în această dimineaţă, la Spitalul din Drăgăneşti Olt. Încă de la primele ore ale dimineţii, pacienţii şi-au făcut bagajul şi au cerut externarea din spital, refuzând să meargă la alte unităţi sanitare din judeţ. Potrivit lui Daniel Popescu, managerul spitalului, doar doi dintre bolnavi, o minoră şi un adult, au fost transferaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina. Restul au plecat acasă. 

image

Doi dintre pacienţi au fost duşi la alte spitale

Citiţi şi: Drăgăneştenii ies în stradă pentru păstrarea spitalului

„De ce o duceţi la Slatina? Eu nu am bani să mă duc după ea acolo. Mai am trei găini în curte şi trăiesc din ajutor social. Cu ce să mă duc la spital?“, a strigat Alexandra Stanciu, a cărei fiică are amigdalită, către asistenta de pe salvarea venită să o ia pe minoră. „Îmi iau soţul acasă, ce să fac, dacă închid spitalul? Ne-au nenorocit, am nouă copii de crescut, ce fac, cum mă descurc cu soţul bolnav?”, a strigat disperată ruda unui alt pacient evacuat din spital.

image

Alexandra Stanciu, mama minorei transferată la Slatina

Daniel Popescu: "Când am preluat Spitalul din Drăgăneşti Olt funcţiona cu doi medici"

„Dacă nu erau doctorii de aici, fata mea era moartă de mult”

Un bătrân care a cerut, de asemenea, externarea din spital, a spus:  „De ce ne închid spitalul? Suntem bătrâni şi bolnavi, o să murim cu zile! Trebuia să mai stau internat un timp, dar plecai acasă, că altfel mă ducea la Slatina şi de unde bani? Am pensie 300 de lei, ce să fac mai întâi cu banii ăştia?”, a spus un alt pacient.
Oamenii susţin că la Spitalul Drăgăneşti există medici specialişti, care au salvat sute de vieţi. „Dacă nu erau medicii de aici, fata mea era moartă de mult. Doctorii de la Drăgăneşti au operat-o la inimă şi i-au salvat viaţa. Veneam cu ea în fiecare lună la spital, acum ce fac, cu ce o duc la Slatina?”, a spus Dinela Militaru, din Drăgăneşti Olt.

image

Rudele şi-au luat bolnavii acasă

O altă femeie povesteşte că şi ea a fost salvată de cadrele medicale de la Drăgăneşti. „Am fost grav bolnavă, iar medicii de aici au descoperit ce am. Dacă nu era doctorul Jidovu, eram moartă de mult. Acum trebuie să merg în fiecare lună la control, nu am voie să stau în frig, nici la căldură.  Cum mă voi deplasa iarna, pe viscol, la Slatina, sau vara, când e căldură mare?” , a spus Gabriela Petronia, pacientă.

Cadrele medicale de la Centrul de Sănătate Drăgăneşti-Olt au cerut redistribuirea. Toţi pacienţii vor fi externaţi mâine

image

Oamenii spun că vor muri cu zile

„Au închis spitalul, să mărească cimitirul!

„Ne-au spus să plecăm acasă, că nu avem ce să facem. Au închis spitalul, să mărească cimitirul!”, a spus, indignat, Ion Stângă, un alt pacient.
La spitalul din Drăgăneşti Olt se tratau oamenii din oraş şi alte aproximativ 15 comune din apropiere. Potrivit primarului din localitate, Sorin Ghiţă, majoritatea persoanelor care veneau la acest spital au posibilităţi materiale reduse. „Oamenii sunt săraci, nu au bani să meargă la alte spitale. Aici, la Drăgăneşti, spitalizarea era mult mai ieftină decât în alte părţi”, a spus edilul.

image

Medicul Andrei Jidovu lucra de 33 de ani la Spitalul Drăgăneşti Olt

Medicii de la spitalul care se va transforma într-un cămin de bătrâni au spus că nu ştiu ce vor face în continuare. „Ne-au zis să mergem la DSP să primim repartiţiile. Nu ştim ce vom face”,  a spus Ramona Ivaşcu, asistent medical. În aceeaşi situaţie se află şi Andrei Jidovu, medic de 33 de ani la unitatea spitalicească din Drăgăneşti.
40 de bolnavi au fost nevoiţi să părăsesacă Centrul de Sănătate din Drăgăneşti Olt în ultimele zile. Potrivit managerului, aici lucrau 20 de medici, dintre care nouă rezidenţi, 30 de asistente şi tot atâtea infirmiere. Toţi vor fi preluaţi acum de alte unităţi medicale.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite