„Eugen Ionescu”, un cartier dotat doar pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locatarii cartierului "Eugen Ionescu" încă aşteaptă definitivarea tuturor facilităţilor aferente zonei
Locatarii cartierului "Eugen Ionescu" încă aşteaptă definitivarea tuturor facilităţilor aferente zonei

La trei ani de la terminarea ansamblului de locuinţe din Slatina încă se mai aşteaptă să fie amenajate o grădiniţă, spaţii comerciale, o pistă pentru role, precum şi un teren de sport. În plus, locatarii cartierului speră că vor avea în acest an şi trotuare pe care să poată circula fără să se teamă că îşi vor scrânti picioarele sau că vor fi accidentaţi de vreo maşină.

Cartierul Crişan, cel mai nou ansamblu de locuinţe din municipiul Slatina, este unul din obiectivele cu care actuala administraţie a urbei se mândreşte nevoie mare. Nu mai contează că nu s-a ţinut cont de pricipalul atuu al noului ansamblu, şi anume faptul că locuinţele vor fi numai pentru tinerii cu venituri modeste. Ar fi fost de-a dreptul imposibil cu preţurile prohibitive fixate ulterior finalizării primelor blocuri. Asta ca să nu mai discutăm despre tergiversarea termenului de finalizare a locuinţelor cu peste un an.

Slătinenii care au avut curiozitatea până acum să vadă cum arată la faţa locului acest cartier s-au convins că o bună parte dintre apartamente zac nevândute din cauza prostiei şi lăcomiei autorităţilor locale. Este suficientă o vizită în acest cartier pentru ca oricine să se convingă de adevărul acestor cuvinte. Ferestrele locuinţelor goale se iţesc de peste tot, iar lipsa unor trotuare îngreunează accesul proprietarilor locuinţelor la blocurile unde domiciliază.

 Cartier de vis doar pentru reclamă

 Singurul cartier rezidenţial construit de Primăria Slatina, investiţie de 44 milioane lei, pare să se fii transformat dintr-un motiv de mândrie, într-un coşmar. Construcţia ansamblului rezidenţial a fost demarată în anul 2006, fiind finalizate până acum doar locuinţele, piscina de cartier şi locul de joacă. Colac peste pupăză, criza economică a stricat planurile multora dintre cei care se vedeau instalaţi în noile locuinţe modern finisate, dar şi pe cele ale municipalităţii şi ale antreprenorului cartierului.

Locuinţele nu s-au vândut toate nici până la ora actuală, deşi au trecut mai bine de doi ani, iar mulţi din cei care au cumpărat se gândesc cum să vândă mai repede, deşi cartierul pare unul de vis: piscină, loc de joacă pentru copii, viitoare grădiniţă, centrul medical şi supermarket. Asta pe hârtie, pentru că ultimele trei obiective nu au fost realizate nici acum şi nici nu se ştie când vor deveni realitate. În fapt, cartierului i s-a dus vestea în oraş privind calitatea proastă a lucrărilor. Piscina s-a dat în folosinţă cu întârziere de peste un an. Blocurile sunt neizolate şi nu beneficiază de certificat energetic aşa cum ar fi trebuit. Căile de acces în cartier nu au trotuare, trebuie să mergi printre maşini.

„Degeaba le mai fac (proiectele restante, n.a.) peste 30 de ani. Îşi bat joc de noi! Ne-au promis un cartier rezidenţial modern, cu acces pe bază de cartelă şi, când colo, abia ne-au făcut piscina. Nu sunt mulţumit nici de modul cum este întreţinută aceasta. Ce să mai spun de igrasie şi alte deficienţe de construcţie!...”, a spus Ionel Marinescu, proprietar al unui apartament din cadrul cartierului. „Este în sarcina Imobiliare Consloc să ducă la îndeplinire construcţia. Însă nu există un termen prevăzut pentru aceasta, doar că se vor face. Din câte ştiu, nu s-a arătat niciun investitor interesat”, a declarat Minel Prina.
Pentru a realiza investiţia de 44 milioane lei, Primăria Slatina a contractat un credit de 67 milioane lei în anul 2005 pe o durată de 20 de ani.

 Preţuri reduse la foc automat

 În urmă cu un an de zile, consilierii locali hotărau ca imobilele să fie vândute prin licitaţie publică indiferent de domiciliul solicitantului, cumpărătorii având posibilitatea să achite un avans de 50%, iar diferenţa în rate lunare egale, în termen de maximum cinci ani de la data încheierii contractului de vânzare - cumpărare. În martie 2010, consilierii modificau condiţiile: avans 20%, perioada zece ani. Cu toate că din octombrie 2009 au fost organizate licitaţii în fiecare zi de vineri, nu s-au găsit decât 36 de cumpărători. Constatând că mansardele au rămas nevândute - una dintre cauze fiind şi faptul că la preţul de vânzare se adaugă şi contravaloarea întreţinerii piscinei în sumă de 1.200 euro, dar şi costurile notariale, consilierii au ca pentru cele 21 de apartamente rămase de vândut avansul minim să fie scăzut la 10%, iar diferenţa se va putea achita în rate lunare egale în termen de maximum 15 ani.

Un apartament cu două camere şi o suprafaţă cuprinsă între 51 şi 57 de metri pătraţi variază între 85.000-120.000 de lei. Un apartament cu trei camere şi cu o suprafaţă care variază între 57 şi 70 de metri pătraţi costă 160.000-165.000 de lei plus TVA. Cele mai ieftine rămân garsonierele, unde proprietarii au plătit între 60.000 şi 80.000 de lei, pentru o suprafaţă de 33-35 de metri pătraţi. Cele nouă blocuri ale ansamblului au un regim de înălţime dat de parter, patru etaje plus mansardă. Proiectul ansamblului de 600 de apartamente mai prevede amenajarea unei piscine, o pistă cu role, spaţii de joacă şi o grădiniţă, locuri de parcare, trei spaţii comerciale, precum şi un teren de sport.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite