Eugen Ionescu, jefuit în oraşul natal de hoţii de fier, chiar sub nasul poliţiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amplasată chiar lângă sediul IPJ Olt şi supravegheată de o firmă de pază,  statuia lui Eugen Ionescu atrage hoţii ca pe muşte- a rămas fără elementele de identificare şi fără gardul de sprijin.

Oraşul natal al lui Eugen Ionescu se poate lăuda cu numeroase obiective care-i poartă numele marelui dramaturg: un centru cultural, o şcoală, o stradă, două busturi şi un parc în care a fost amplasată o statuie imensă din bronz. Opera sculptorului Ioan Bolborea atrage însă atenţia trecătorilor din parc doar prin dimensiuni, puţini fiind cei care ştiu pe cine reprezintă. Elementele de identificare- numele şi anii naşterii şi decesului- au făcut de nenumărate ori cu ochiul hoţilor de fier vechi, în prezent în blocul de piatră nemairegăsindu-se nicio literă şi nicio cifră, doar pilonii de susţinere. Mai mult, dramaturgul a rămas cu mâna stângă suspendată, după ce şi gărduleţul de sprijin a dispărut. Furtul s-a produs fără teamă, chiar sub nasul poliţiştilor, parcul fiind lângă sediul IPJ Olt.

image

CLICK pe poze pentru GALERIE FOTO


„N-am reuşit să identificăm niciun hoţ”
Elementele metalice ale statuii dramaturgului nu sunt însă singura ţintă a hoţilor. Deşi Slatina este supravegheată video, are poliţie locală, municipală, jandarmi şi chiar o firmă de pază cu care primăria a încheiat contract, hoţii de fier vechi fură ca-n codru. Frecvent dispar elementele metalice de la jardiniere, mobilierul urban sau de la locurile de joacă.  Iar poliţia locală spune că încă nu a reuşit să identifice niciun făptaş. „Parcul nu este supravegheat video, iar noi nu putem acoperi tot oraşul. Componente ale numelui şi anilor dispar frecvent, iar gărduleţul a dispărut pe la sfârşitul anului  trecut, când poliţiştii locali erau în testări. Cu excepţia gardului, vorbim de obiecte foarte mici, uşor de demontat, care dispar unul câte unul. Chiar şi pe bulevard, supravegherea video nu acoperă tot, este axată pe intersecţii, zone cu trafic intens, comerciale, pieţe. Am identificat persoane care încercau să fure sau să distrugă pomi, flori, mobilier stradal, însă pe componente metalice n-am reuşit nicio identificare până acum”, spune Adrian Pop, director Poliţia Locală Slatina.
În acest moment, paza parcului este asigurată de Al Grup, societate care a câştigat pachetul de 7 obiective scos de către primărie la licitaţie în luna martie, cu o valoare de aproape 400.000 de lei. Obiectivele păzite de agenţii privaţi sunt: clădirea Primăriei Slatina, Direcţia Financiar Contabilitate, Parcul Piteşti, Parcul Eugen Ionescu, Esplanada, expo-parcul şi grădina zoologică.

12 furturi, 5 hoţi prinşi
Potrivit Inspectoratului  de Poliţie Judeţean Olt, luna trecută, pe raza municipiului s-au înregistrat 12 furturi de material feros, dintre care 6 de cazane din cupru, celelalte fiind furturi de capace de canalizare, ţevi, calorifere şi garduri. Poliţiştii au reuşit să depisteze autorii a două furturi în care au fost implicaţi cinci slătineni, cercetaţi acum pentru furt calificat. Toţi transportau obiectele furate cu vehicule cu tracţiune animală. Doi sustrăseseră nouă capace de canalizare din fontă de pe străzile Vlad Ţepeş, Andrei şi Strehareţ, prejudiciul fiind estimat la 2000 de lei. Ceilalţi sustrăseseră mai multe bunuri metalice din curtea unei societăţi comerciale, în valoare de 500 de lei.
„Majoritatea unor astfel de fapte sunt comise de cetăţeni de etnie rromă, pe fondul sărăciei, una dintre cauze fiind şi uşurinţa valorificării bunurilor fără a prezenta documente justificative asupra proprietăţii lor. Acţionăm de fiecare dată când suntem sesizaţi şi desfăşurăm patrulări în zonele în care se comit aceste fapte”, explică purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, comisar şef Claudia Radu.



Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite