Elevii de la „A doua şansă“, din nou la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Niculina Manea (foto stânga) şi Jeni Gulie, eleve la „A doua şansă“
Niculina Manea (foto stânga) şi Jeni Gulie, eleve la „A doua şansă“

Şcoala Generală Nr. 1 din Slatina este singura din judeţ şi printre puţinele din ţară unde se derulează acest program educaţional.

Fiecare început de octombrie înseamnă o nouă şansă pentru cei care au depăşit vârsta legală de şcolarizare, dar decid să-şi continue studiile întrerupte din diferite motive. La Şcoala Generală Nr. 1 din Slatina, cea mai veche unitate de învăţământ din municipiu, a fost agitaţie mare în acest sfârşit de săptămână, fiind organizată pentru a doua oară festivitatea de deschidere a anului şcolar. Şcoala i-a primit la 15 septembrie la cursuri pe elevii mici, iar acum a venit şi rândul celor mari să revină în sălile de clasă. Pentru cei 96 de elevi înscrişi la „A doua şansă“ acesta a fost primul weekend de cursuri. „Noi începem odată şcoala în septembrie, dar o mai începem şi la 1 octombrie pentru cei de la frecvenţă redusă şi a doua şansă. Şcoala noastră are ambele programe alternative educaţionale. Putem şcolariza persoane care dintr-un motiv sau altul nu şi-au putut încheia studiile începând din clasa I până la terminarea ciclului inferior al liceului“, a spus Mariana Ţârcomnicu, directorul unităţii şcolare.

„Este singura noastră şansă!“

Fie că sunt la prima sau a doua tinereţe, elevii de la „A doua şansă“ au curaj să recupereze anii de şcoală pierduţi. Jeni Gulie (37 ani) şi Niculina Manea (27 ani) sunt colege de bancă. Cele două femei, eleve în anul IV s-au înscris la şcoală din acelaşi motiv: „Am întâmpinat probleme la angajare peste tot pe unde am încercat şi cred că asta este singura noastră şansă de a termina un liceu“, a spus cea mai tânără, aprobată de colega ei. Cei ce frecventează cursurile acestui program au poveşti de viaţă diferite, fiecare dintre ei renunţând la şcoală din motive distincte, însă sunt uniţi de dorinţa de a-şi termina studiile. Seriozitatea lor este remarcată şi de profesorii de la clasă. „Sunt mai receptivi decât cei de la Zi şi am mai mari satisfacţii cu ei. Sunt elevi care s-au lovit de greutăţi, care au văzut că nu pot face nimic dacă nu au măcar cele 10 clase. Dacă îi vedeţi pe stradă când vin la şcoală, au ghiozdan cu caiete şi cărţi. Nu îi deosebeşti pe stradă de alţi copii, elevi mai mici“, a spus profesorul Viorel Dabu.
Şcoala Nr. 1 din Slatina derulează pentru al cincilea an consecutiv acest program. „A doua şansă“ este structurat pe două nivele: învăţământ primar şi învăţământ secundar inferior. Cursurile se desfăşoară în weekend-uri, pentru ca elevii să nu fie nevoiţi să-şi întrerupă activitatea profesională sau familială.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite