Slatina: Ecaterina Buzău salvează vieţile oltenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 11 ani lucrează în medicina de urgenţă şi a slavat de la moarte mii de oameni. În meseria sa, preţuieşte cel mai mult  „minutul de platină“ şi „ora de aur“.

Era încă la grădiniţă când a decis că vrea să devină medic. Jucăriile sale preferate au fost, dintotdeauna, seringile şi păpuşile, acestea din urmă jucând rol de pacienţi. „Nu m-am gândit niciodată că aş putea urma altă carieră, decât pe cea de medic, încă de când eram copil. La liceu am urmat profilul „biologie-chimie“ şi am învăţat mult pentru a intra la medicină. În vremurile acelea era concurenţă foarte mare“, îşi aminteşte Ecaterina Buzău.

„Fiecare minut contează“

După ce a terminat facultatea de medicină a hotărât, fără să stea prea mult pe gânduri, să urmeze specializarea de „medicină de urgenţă“. „Am decis că medicina de urgenţă mi se potriveşte cel mai bine şi pot spune că nu regret alegerea făcută, deşi trebuie să admit că nu este deloc uşor să fii medic la Unitatea Primire Urgenţe (UPU)“, explică Ecaterina.
Îşi aminteşte şi acum emoţiile prin care a trecut în prima zi petrecută ca medic la Urgenţe. „La început am avut unele reţineri. Ştiam că în unele cazuri viaţa pacienţilor depindea de mine şi mia ştiam că trebuie să iau cât mai repede decizii, în cazurile grave. La noi, în medicina de urgenţă, fiecare minut contează. «Minutul de platină» şi «ora de aur» sunt cele mai importante. Nu ai timp de gândire, trebuie să intervii cât mai repede şi să iei hotărârea corectă“, mărturiseşte medicul de la UPU.

Plânge altăuri de pacienţi şi familiile lor

Deşi au trecut 11 ani de când a început să practice medicina de urgenţă, medicul Ecaterina Buzău a rămas la fel de sensibilă la durerea pacienţilor şi familiilor acestora. I se întâmplă de multe ori să plângă alături de cei aflaţi în suferinţă. „Au murit oameni în braţele mele, deşi am făcut tot ce e omeneşte posibil pentru a-i salva. Am văzut părinţi care şi-au pierdut copiii. De multe ori am plâns alături de ei. Şi acum mi se întâmplă la fel. Nu pot să rămân indiferentă la suferinţa oamenilor“, spune, cu emoţie, Ecaterina Buzău.
Ştie însă cât de important este ca, în momentele de cumpănă, să îşi păstreze stăpânirea de sine. Inima îi bate mai tare atunci când viaţa pacientului atârnă, practic, de un fir de aţă, însă îşi duce de fiecare dată la indeplinire toate sarcinile care îi revi. „De cele mai multe ori atmosfera este foarte tensionată aici. Uneori rudele pacienţilor intră în cabinet şi ţipă sau se ceartă cu noi, pentru că vor cu orice preţ să salvăm persoana bolnavă. Am învăţat să nu iau în seamă aceste incidente şi să fac tot ce ştiu că trebuie făcut pentru a salva pacientul şi să ignor ceea ce se petrece în jurul meu. Consider că fără stăpânire de sine un medic de la Urgenţe nu îşi poate duce la bun sfîrşit misiunea“, explică medicul Ecaterina Buzău.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite