Slatina: Leana Dursan Face linguri de la şapte ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slatina: Leana Dursan Face linguri de la şapte ani
Slatina: Leana Dursan Face linguri de la şapte ani

Munceşte din copilărie să-şi ajute familia şi acum, la bătrâneţe, face acelaşi lucru pe care l-a învăţat în urmă cu 65 de ani. Face linguri, fuse şi cepuri cu aceeaşi îndemânare ca pe vremuri.

Pe tanti Leana o puteţi găsi în fiecare zi, în piaţa din oraşul de jos, unde vinde linguri, fuse, tuciuri, mături şi cam tot ce are nevoie omul într-o gospodărie. Vinde în piaţă de foarte mult timp şi e cunoscută de toată lumea. Oamenii vin la ea să cumpere pentru că mai lasă la preţ şi iau  mai ieftin decât de la alţii. Îşi întâmpină clienţii de fiecare dată întrebându-i ce vor să cumpere şi le spune „Hai la mamaie că astăzi mai las la preţ, că vreau să plec acasă, hai să cumperi o lingură”. A învăţat meşteşugul de la părinţi cu mulţi ani în urmă şi vrea să-şi înveţe şi nepoţii, acum la bătrâneţe să facă linguri.”Am fost nevoită să muncesc de mică, să-mi întreţin familia. Meseria am învăţat-o de la părinţii mei care lucrau în lemn şi mă luau pe lângă ei atunci când aveau treabă. Lucrez de la şapte ani că aşa era pe atunci, munceai de mic şi trebuia să faci ceva ca să ai din ce să trăieşti. Aş vrea să ducă cineva mai departe meseria asta, dar tinerii nici nu vor să audă de ea” ne-a povestit tanti Leana.

„Şcoala vieţii  te învaţă multe!”

Deşi nu ştie să citească şi să scrie, tanti Leana calculează imediat căt costă produsul vândut şi cât trebuie să dea rest. Nu a putut să meargă la şcoală aşa  cum şi-ar fi dorit pentru că trebuia să aibă grijă de fraţii şi surorile mai mici.   E o persoană cinstită şi îi plac oamenii corecţi care se ţin de promisiuni. „Pe atunci era mai importantă munca decât cartea. Nu aveam cum să mă duc la şcoală, că trebuia să stau cu fraţii mai mici. Am fost nevoită să învăţ să calculez din mers, că altfel nu puteam ţine socoteala banilor. Şcoala vieţii  te învaţă multe!”, ne-a mărturisit tanti Leana.

Preţul se negociază

Toată marfa pe care o are pe tarabă este lucrată manual. Lingurile, fusele şi cepurile sunt făcute de ea, iar tuciurile, măturile, şi coşurile împletite sunt făcute de băieţii ei. Este mulţumită că la vârsta ei încă mai poate lucra şi poate să-şi ajute familia.”Acum la bătrâneţe e mai greu, că nu mai lucrezi aşa de repede ca-n tinereţe. Îmi pare bine că încă mai pot lucra şi sper să mai am putere mulţi ani de acum înainte. La mine vin clienţii, că eu mai las la preţ şi oamenii mai pot să negocieze, că de, e criză. Doar aşa se vinde marfa, numai e ca înainte, când rămâneai cu taraba goală într-o singură zi” a spus bătrâna meşteşugară. Cea mai ieftină lingură o puteţi achiziţiona de la tanti Leana numai cu un leu, iar cea mai scumpă ajunge să coste 10 lei. De asemenea, un fus este doi lei, iar cepul costă 7-8 lei bucata.

Profil:
Născută: 7 iunie 1937, Slatina
Familie: văduvă, are 7 copii, 25 de nepoţi şi 15 strănepoţi
Experienţă: 65 de ani de când face linguri şi diferite obiecte din lemn de uz casnic
Studii: nu are

Întrebări:

Când aveţi timp să mai lucraţi lingurile?
L.D. „După ce ajung de la piaţă, mă odihnesc şi după aceea mă apuc de muncă. Lucrez noaptea în atelier, iar ziua vin cu ele la piaţă.Dacă nu aş lucra noaptea nu aş avea timp să le fac”

Cum se face o lingură?
L.D. „Întâi se alege trunchiul de copac, după care se ciopleşte, se modeleaza, iar cu scoaba şi cu diferite cuţite îi dai forma finală. La sfârşit ca să o faci mai frumoasă îi mai adaugi nişte modele sculptate”

Ce-ţi place?
Omul cinstit şi care se ţne de promisiunile făcute. Îmi place să muncesc şi să nu stau degeaba să încurc lumea degeaba.

Ce nu-ţi place?
Vremurile în care trăim şi oamenii care ne conduc. Traiul a devenit din ce în ce mai greu pentru că oamenii nu mai au bani. Nu îmi place că toate meseriile acestea vechi o să dispară. O să ajungem să nu mai fie nimic făcut de mâna omului.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite