Dosarele “X” cu moartea profesoarei Ileana Damian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai cutremurătoare crimă petrecută în judeţul Olt în ultimii şase ani continuă să rămână învăluită în mister. Persoana reţinută iniţial este cercetată în stare de libertate.

Cazul misterioasei morţi este unul dintre cele mai complicate cazuri cu care s-au confruntat anchetatorii de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Olt în ultimii 30 de ani. Nu o spunem noi, au spus-o chiar poliţiştii cu diverse ocazii. Ileana Damian, de 31 de ani, profesoară de franceză la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din Slatina, a dispărut fără urmă în după-amiaza zilei de 28 iunie 2005. Profesoara ar fi trebuit să ajungă la Colegiul Naţional Agricol „Carol I” din municipiu pentru a participa la o şedinţă tehnică de desfăşurare a examenului de bacalaureat deoarece făcea parte din comisia de examinare.
Numai că Ileana Damian nu a mai ajuns la instructaj. De atunci nu s-a mai auzit nimic de ea timp de aproape o săptămână. În după-amiaza zilei de 3 iulie, câţiva prieteni i-au găsit trupul neînsufleţit lângă liceul unde trebuia să ajungă, respectiv în Pădurea Strehareţi de la marginea Slatinei, într-o avansată stare de putrefacţie şi fără un picior.

Un suspect din 700

Tânăra profesoară fusese legată la mâini cu proprii chiloţi, purta doar un tricou subţire şi capul îi era acoperit cu un ciorap. Criminalul o strânsese de gât, îi furase cele două telefoane mobile un lănţişor de aur, o brăţară din argint şi un inel.  După ce logodnicul profesoarei a fost scos din cercul de suspecţi deoarece s-a dovedit că avea un alibi solid, în ianuarie 2006 a fost reţinut un alt bărbat. Gheorghe Ioana, de 42 de ani, fost puşcăriaş, a fost atunci acuzat de omor deosebit de grav. Bărbatul lucra o firmă de construcţii în momentul producerii tragediei şi se certase cu soţia.
Conform probatoriului, după comiterea crimei, ucigaşul ar fi furat bunurile victimei, apoi ar fi plecat cu un microbuz spre Caracal. Pe drum, acesta a vândut primul telefon mobil, iar câteva zile mai târziu, ar fi vândut şi al doilea telefon. Anchetatorii au descoperit că suspectul se afla şi în evidenţele secţiei de psihiatrie a Spitalului Judeţean din Slatina din 1996 după ce fusese internat cu pierderi de memorie şi sevraj. Până să-l identifice pe Gheorghe Ioana, anchetatorii au audiat 700 de persoane şi au amprentat alte 500, cercetările durând aproape şapte luni.
După ce suspectul a fost prins, procurorul de caz, respectiv Eugen Iacobescu, a considerat cazul încheiat, numai că ce a urmat a dovedit contrariul.

Strămutare cu noroc

Avocatul lui Gheorghe Ioana a cerut şi a obţinut de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie strămutarea procesului, dosarul ajungând la Tribunalul Braşov. Curtea de Apel Braşov a decis cercetarea bărbatului în stare de libertate, pentru ca, pe 26 martie 2008, presupusul criminal al profesoarei Ileana Damian să fie achitat. El a fost scos de sub toate capetele de acuzare şi repus în toate drepturile de care a fost lipsit. Instanţa braşoveană a demontat cu uşurinţă toate acuzaţiile care se propteau pe probe insuficiente. În luna martie a acestui an, Tribunalul Braşov l-a achitat pentru a doua oară.
Procurorul care a instrumentat cazul, Eugen Iacobescu, nu consideră că a făcut nicio greşeală în administrarea probelor şi arată cu degetul spre instanţa de la Olt. “Eu mi-am făcut treaba cum trebuia, am adunat probele şi am dat dosarul mai departe. Dacă instanţa nu a luat nicio decizie în privinţa suspectului timp de şase luni, e şi normal că trebui să îi dea drumul şi să îl cerceteze în libertate pentru că aşa spune legea. Instanţa trebuia să dea o hotărâre definitivă în cele şase luni cât a avut dosarul la dispoziţie şi poate că altfel ar fi stat lucrurile acum. Dacă nu a făcut-o, nu este vina mea”, a afirmat Iacobescu.

Punct şi de la capăt

“Dosarul Damian Ileana – Gheorghe Ioana a fost strămutat de la nivelul instanţelor din Olt, la Braşov. Din informaţiile noastre, procesul nu s-a terminat, aşa că nu ne putem pronunţa cu privire la derularea cauzei”, a declarat Elena Tinca, purtător de cuvânt interimar al IPJ Olt.
Între timp, familia celui pus sub acuzare a pierdut aproape totul: o viaţă liniştită, plus locuinţa din Slatina, vândută ulterior pentru cheltuieli prin instanţe. Acum, Gheorghe Ioana trăieşte retras undeva la ţară, lângă oraşul Caracal. Dacă procesul nu ar fi fost strămutat în alt judeţ, ar fi fost foarte posibil ca Gheorghe Ioana să fie deja condamnat pentru săvârşirea infracţiunilor de omor deosebit de grav, tâlhărie şi tentativă de viol, pentru care ar fi putut sta după gratii între 15 şi 25 de ani.


 
ULTIMA ORĂ:


Cazul lui Gheorghe Ioana a fost repus pe tapet. În ciuda celei de-a doua hotărâri a instanţei din Braşov de achitare a suspectului, procesul se va relua în urma apelului făcut de tatăl victimei, Niculae Damian, şi respectiv, reprezentantul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov. Prima înfăţişare va avea loc pe 27 septembrie.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite