Slatina: Delia Mihaela Vasile, profesorul masterand în design vestimentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A participat la numeroase expoziţii de desen şi prezentări de modă, este realizatoarea tehnică a propriilor colecţii şi masterand în Strategii de modă şi costum. Predă educaţie plastică la un liceu slătinean.

Delia Vasile este din 2009 profesor de educaţie plastică şi educaţie vizuală la Liceul cu Program Sportiv Slatina, iar activitatea de la catedră o face cu pasiune. „Mi-am dorit să vin în localitate natală să predau elevilor ceea ce ştiu, să le promovez talentul artistic. Încerc să fac ce alţii n-au făcut pentru mine şi sunt foarte entuziasmată de rezultat. Dovadă şi participarea elevilor mei la numeroase concursuri, unde obţin premii. Am coordonat, spre exemplu, Concursul Internaţional „Natura inspiră şi dăruieşte”, unde am obţinut două premii I, premiul II şi menţiune. Însă în acest moment nu mai am o satisfacţie profesională, învăţământul de stat te limitează ca profesor, te plafonează ca artist”, dezvăluie Delia.

Are în portofoliu 5000 de schiţe
Designul vestimentar reprezintă mai mult decât o pasiune pentru ea. „Nu ştiu de unde a pornit pasiunea pentru modă. Talentul artistic îl am de mică. Desenele mele au fost incluse în expoziţii organizate în Slatina, însă nu pictura a fost cea care m-a atras, ci designul. Primele schiţe de modă le-am făcut în clasa a VII-a. Aveam colecţii întregi, pe care încă le mai păstrez”, poveşte aceasta.
A urmat cursurile liceale la specializarea Arte Plastice şi Decorative, apoi Facultatea de Arte Decorative şi Design- specializarea Modă- Design Vestimentar în cadrul Universităţii de Arte Bucureşti, iar acum este în ultimul an de master în Strategii de Modă şi Costum. Are în portofoliu circa 5000 de schiţe, dintre care câteva sute puse deja în practică. „Recordul personal este de 300 de schiţe realizate într-o seară. Eram presată la facultate de un profesor să-i prezint a doua zi creaţii mai bune pentru colecţia pe care o pregăteam”, mărturiseşte ea.

Artist complet, Delia transformă o idee în schiţă, apoi trece la tipar şi croitorie. De cele mai multe ori, şi-a prezentat propriile colecţii la diverse manifestări de gen, însă creaţiile sale au ajuns şi pe podiumurile prezentărilor de modă de la Bucharest Fashion Week, Modexpo sau altele organizate în Capitală.

Vrea să creeze piese pret-a-porter

Deşi lumea modei este fascinantă, artista noastră spune că nu doreşte să se axeze pe creaţia haute-couture. „Visul meu este acela de a lucra pentru o firmă care produce creaţii pret-a-porter. Nu aş dori să fiu creator de modă pentru podium, ci să creez produse de serie, cărora să le imprim originalitate. Consider că orice artist trebuie să fie capabil să-şi pună ideile în practică. De aceea multe din creaţii le şi realizeze. Le port eu, prietenii, dar cel mai bun „manechin” este sora mea. Creez şi pentru persoanele care mă cunosc şi vor ceva unicat, deocamdată fără bani”, spune ea.
Adoră nuanţele de verde şi o inspiră anii 50-60. Creatorii săi preferaţi sunt Galliano şi Dior.


Profil
NĂSCUTĂ. 20 februarie 1987, Slatina
STUDII. Masterand Strategii de Modă şi Costum- Universitatea de Arte Bucureşti
              Facultatea de Arte Decorative şi Design Bucureşti
IDEAL. Să devină creator de modă

•• ce-i place
„În general îmi plac lucrurile bine făcute, lucrurile care să fie apeciate şi care să-mi aducă, de ce nu, şi un câştig, îmi place să îmbin plăcutul cu utilul”

•• ce nu-i place
„Nu-mi place să fac lucrurile pe jumătate. În discuţii importante, nu-mi place să las de înţeles, prefer să fiu directă şi să mi se vorbească direct”

Întrebări şi răspunsuri:
• Vă doriţi să continuaţi să-i învăţaţi pe copii şi atunci când veţi ave ao carieră în design?

Mi-aş dori din tot sufletul să predau, să-i învăţ pe tineri ce ştiu. Dar nu în învăţământul românesc de stat, care te limitează. Materia de educaţie plastică se rezumă doar la desen, iar concepţiile sunt că la desen, muzică şi sport toată lumea trebuie să ia 10. Profesorul ar trebui să fie mai liber în promovarea unor idei noi, pentru că elevii sunt receptivi. Nu toţi vor fi artişti, dar pot ajunge să cunoască diferenţa dintre artă şi kitch, limita dintre bun gust şi dizgraţie.

• Ce-i sfătuiţi pe cititorii noştri să poarte în această primăvară?
Culoarea anului este turcoaz. Pot purta o piesă în această culoare şi accesorii cât mai mare, de preferat cele pe bază de fermoare metalice. Sfatul meu este să poarte creaţii unicat, mai bine puţin şi chic, decât creaţii multe şi ieftine.


image
Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite