„Cultura este foarte apreciată, dacă ştii cum s-o transmiţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interviu cu Leliana Drăgici, director „Le Maison Culturelle Belgo- Roumaine- ARTHIS” Bruxelles, Belgia.

În Slatina, educa liceenii, în capitala Uniunii şi-a propus să-şi integreze conaţionalii prin propria cultură, să valorifice tradiţiile, adevăratul tezaur naţional, şi să promoveze artiştii români.
Şi-a început cariera în domeniul cultural în urmă cu un sfert de secol ca instructor teatru şi literatură la Casa de Cultură a municipiului Slatina, orientându-se apoi pentru o perioadă de cinci ani în domeniul educaţiei. A predat româna şi franceza la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina şi a părăsit catedra tot pentru cultură. A devenit ambasador al culturii româneşti chiar în capitala Uniunii Europene.

• Sunteţi mesager al culturii româneşti. Cât de importantă este arta pentru suflet?
- Cultura întotdeauna, şi arta în general, a fost locul unde mi-a plăcut să mă situez. Şi, chiar atunci când eşti departe de ţară, eşti departe de prieteni, de familie, prin propria cultură, prin cultura românească într-adevăr te poţi regăsi. Iar eu, dacă vin în fiecare an în România, vin pentru a-mi regăsi cultura şi a mă resursa. Plec încărcată de toată frumuseţea pe care mi-o dă şi mă simt mult mai bogată.


Este percepută această bogăţie la justa sa valoare în străinătate?
- Sigur că da! Cultura română este foarte apreciată în Occident. Ambasadele României în străinătate sunt doar nişte administraţii, oamenii sunt ambasadorii, pentru că ei poartă cultura română şi o transmit şi, după cum ştiu ei să transmită, asta e şi imaginea culturală a României. Cultura este foarte apreciată dacă ştii cum s-o transmiţi şi dacă ştii cum s-o explici, dacă ştii cum să-i faci pe oameni să înţeleagă mai bine mentalitatea poporului român.


• Ce credeţi că ar trebui făcut ca arta românească să fie apreciată în primul rând în România, mai ales de către tineri?
- Foarte mulţi artişti români pleacă de la ideea că vor fi mai bine plătiţi în Occident şi că vor câştiga mult mai bine. Este ideea financiară şi comercială a produsului cultural. Ceea ce este de apreciat, într-un fel, pentru că sunt nişte purtători de cuvânt ai culturii române. Tânăra generaţie vrea cu totul altceva, trăieşte cu totul altcumva şi ar vrea să se exprime altfel, mult mai modern, mult mai liber.


• Aţi făcut referire la problemele financiare ale artiştilor români. Dumneavoastră, ca ambasador cultural, vă simţiţi o femeie bogată?
- Ar trebui, poate, să vă spun că mă simt mai bogată fiindcă am salariul mai mare. Nu! Nu cred că asta este. Mă simt mai liberă. Mă simt mai bogată prin libertatea pe care mi-o ofer singură. Şi ăsta e un lucru important: faptul că poţi să-ţi oferi libertatea de a face ceea ce doreşti, de a prezenta celor din jur ceea ce doreşti şi de a face meseria pe care mi-o doresc. Asta este o libertate. Nu foarte mulţi români, şi nici foarte multă lume în Occident, îşi pot oferi această libertate. Ei, eu am putut să mi-o ofer datorită curajului şi datorită faptului că am avut ceva de oferit celorlalţi.






Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite