Slatina: Criminaliştii, mereu pe urmele infractorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slatina:  Criminaliştii, mereu pe urmele infractorilor
Slatina: Criminaliştii, mereu pe urmele infractorilor

Muncesc de dimineaţa până seara indiferent de vreme sau anotimp şi au un rol foarte important în rezolvarea celor mai grele cazuri. Poliţiştii criminalişti  fac parte din prima linie în lupta cu infractorii.

Munca depusă de poliţiştii Serviciului Criminalistic al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt în rezolvarea cazurilor presupune multă atenţie şi profesionalism este foarte grea  „Este o meserie foarte frumoasă, plină de satisfacţii, dar care cere sacrificii, iar dacă nu o faci din pasiune, mai bine nu o practici, pentru că necesită multă răbdare şi multe ore de muncă. Rolul unui criminalist este de a cerceta locul faptei şi de a aduna probe în vederea soluţionării cazurilor, indiferent de tipul evenimentului. O altă îndatorire este întocmirea de rapoarte şi expertize criminalistice. Cei care vor să practice această meserie trebuie să urmeze cursurile unei şcoli cu profil criminalistic. Trebuie să-i placă şi să muncească mult”, ne-a declarat T.I. lucrător criminalist.

Tehnologie de vârf

Cel mai important factor în rezolvarea unei infracţiuni este experienţa, echipamentul şi modul în care acesta este folosit. Pentru a putea oferi o imagine cât mai clară de la locul faptei, criminalistul trebuie să adune probe, să facă fotografii şi să prezinte cât mai detaliat locul faptei. În trusa unui criminalist se găsesc diferite unelte pentru prinderea infractorilor, iar acestea diferă de la caz la caz. Printre cele mai folosite materiale şi echipamente sunt prafurile pentru amprente, eprubetele, diferitele tipuri de recipiente şi pungi pentru prelevarea şi depozitarea probelor. „Echipamentul a fost adus în urmă cu patru ani şi este de ultimă generaţie fiind la standardele cerute de Uniunea Europeană. Acestea asigură, în ultima perioadă, o eficienţă sporită a investigaţiilor tehnico-ştiinţifice a locului faptei. De asemenea, laboratorul criminalistic este dotat cu generator de energie electrică, detector de metale, dispozitive electrostatice pentru relevarea urmelor care se pretează a fi ridicate cu astfel de dispozitive” a spus Claudia Radu purtător de cuvânt al APJ Olt.

Aflaţi din Adevărul de Seară care este cel mai folosit aparat de către criminalişti.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite