Slatina: Ilie Constantin lucrează de-o viaţă cu lemnul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slatina: Ilie Constantin lucrează de-o viaţă cu lemnul
Slatina: Ilie Constantin lucrează de-o viaţă cu lemnul

 Toată viaţa a lucrat cu lemnul. I-a plăcut munca şi a reuşit să devină cel mai cunoscut tâmplar din Osica de Sus.

 Este un exemplu demn de urmat de foarte mulţi oameni. „ Tot ce am făcu am făcut prin muncă. Înainte era mult de lucrat, nu ca acum, când utilajele fac totul în locul tău. Atunci trebuia să modelezi lemnnl manual şi să-i dai anumite forme. Îmi place meseria asta  pentru că e o meserie curată”, a spun Ilie Constantin. Dintre toţi tâmplarii rămaşi în viaţă în comuna Osica, nea Costel, este singurul care mai profesează. După amiază se retrage în atelierul care este plin de scule ce au fost moştevite din generaţie în generaţie

O viaţă dedicată tâmplăriei

În urmă cu 76 de ani, tatăl său i-a predat îndatoririle  în gospodărie. A început să lucreze cu lemnul de la 11 ani sub privirile părintelui. În scurt timp a devenit foarte iscusit şi şi-a format propria lui echipă de ucenici. „Pe atunci tata era bolnav şi nu a mai putea să lucreze. Pentru că eram cel mai mare eu am preluat „hamul” şi a trebuit să am grijă de fraţii mei. Am început să lucrez sub îndrumarea tatălui meu şi am învăţat meserie pas cu pas sub îndrumarea lui. Era un om foarte pretenţios în ceea ce privea lucrarea executată şi nu accepta nicio greşeală”, ne-a mărturisit Ilie Constantin, sau nea Costel aşa cum îi zic toţi tinerii.
Este cunoscut de toţi copii de pe uliţă, pentru că nea Costel le face acestora jucării din lemn.
 Deşi are 86 de ani încă se simte în forţă şi întodeauna îşi face de lucru prin atelier. Acum nu mai poate să execute lucrările cu aceaşi viteză ca în tinereţe, dar le face la fel de bine şi cu aceeaşi pasiune. „Lucrul în atelier mă ţine în viaţă. Nu aş putea sta o zi, fără să meşteresc ceva. Acum fac scaune şi mese pentru săteni pentru că acestea sunt la mare căutare. Munca te menţine sănătos.”, ne mărturiseşte nea Costel.

Utilajele predomină

Locul tâmplarilor a fost luat de utilaje mult mai eficiente şi cu o mai mare capacitate de producţie, dar cu toate acestea, utilajele nu pot înlocui niciodataă măiestria omului. „Ornam tot felul de mese şi scaune după care le scotam la vânzare. Ieşeau bani buni pe atunci, dar acum nu se mai caute pentru că piaţa  e plină de astfel de obiecte. Îm cei 75 de ani în câmpul muncii nea Costel ne spune  că fără meseria asta multe lucruri nu s-ar fi făcut


Ce recomanzi tinerilor tâmplari?
I.C.” Să aibă multă răbdare şi să facă tot ceea ce fac cu pasiune. Este o meserie frumoasă în care trebuie să ai parte de multă răbdare"

Ce fel de unelte foloseşti?
I.C. „ Folosesc aceleaşi unelte pe care le-a folosit şi tatăl meu. El m-a învăţat tot ce ştiu, iar tot ce lucrez o fac cu aceste unelte”

Ce vă place?
Natura. Îmi place să-mi petrec timpul în natură. Mă bucur foarte mult când vine cineva în vizită pe la mine

Ce nu vă place?
Minciuna. Nu-mi plac oamenii care beau peste măsură şi cei care sunt scandalagii.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite