Consilierii judeţeni au hotărât: referendum pentru păstrarea judeţului Olt pe 24 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii judeţeni au aprobat ieri organizarea unui referendum, cetăţenii urmând să fie consultaţi cu privire la desfiinţarea judeţului.Suma alocată referendumului din bugetul judeţean este de 400.000 lei.

Circa 390.000 de cetăţeni cu drept de vot vor fi chemaţi la urne pe 24 iulie pentru a-şi spune părerea cu privire la defiinţarea judeţului Olt în cadrul procesului de reorganizare administrativ-teritorială a ţării anunţată a se efectua până în 2012. Potrivit proiectului de regionalizare, Oltul ar urma să facă parte dintr-un mega-judeţ cu capitala la Craiova. Luna viitoare, oltenii vor răspunde cu „DA” sau „NU” la întrebarea „Sunteţi de acord cu desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale „judeţul Olt”?”

Referendum aprobat doar de consilierii Opoziţiei
Proiectul cu privire la consultarea cetăţenilor, prin referendum, cu privire la desfiinţarea judeţului s-a aflat ieri pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Olt alături de alte nouă proiecte. La şedinţă s-au prezentat consilierii Opoziţiei, cu o singură excepţie, şi un consilier proaspăt trecut din partea Puterii la o altă formaţiune politică. Deşi cei 11 consilieri judeţeni democrat-liberali au lipsit, a fost întrunit cvorumul legal pentru ţinerea şedinţei, iar hotărârea a primit girul aleşilor.
Finanţarea cheltuielilor legate de chemarea la urne a cetăţenilor judeţului este estimată la 400.000 de lei, suma fiind asigurată din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Consiliului Judeţean Olt.

image

Consilierii PDL au boicotat şedinţa

image


„Este o greşeală să desfiinţăm judeţul, unitatea administrativ-teritorială cea mai veche în România. Marea reorganizatre nu face decât să ducă la destabilizarea politică a ţării”, este de părere consilierul Gheorghe Zlăvog.
Iniţiatorul proiectului, preşedintele CJ Paul Stănescu, susţine că tranşarea noilor unităţi administrativ-teritoriale se poate face într-un moment economic prielnic, nu acum. „Este foarte important să se menţină judeţul. Trecerea spre reorganizare se poate face treptat şi într-un moment în care ţara are o traiectorie economică bună. În urma desfiinţării Oltului, Slatina îşi va pierde greutatea din punct de vedere administrative, iar marile investiţii vor merge către capitala noului judeţ sau regiuni. Totodată, reorganizarea înseamnă şi disponibilizări şi înainte ar trebui să existe soluţii pentru disponibilizaţi pentru că fiecare persoană are greutăţile ei”, a spus acesta.

Informare pentru primari
După aprobarea organizării referendumului, primarii au fost informaţi cu privire la calendarul de desfăşurare a pregătirilor. Fiecare primărie a avut câte un reprezentant la întrunirea din sala de şedinţe a CJ Olt, majoritatea edili, indiferent de culoarea politică. Potrivit calendarului, în cel mult 48 de ore de la stabilirea datei referendumului, primarii vor trebui să transmită propuneri pentru întocmirea listei cu persoanele care vor fi desemnate preşedinţi ai secţiilor de votare. Până pe 2 iulie se vor tipării listele electorale permanente, iar până pe 4 iulie vor fi delimitate şi numerotate secţiile de votare.

ISTORIC. Judeţul Olt- 511 ani de istorie
Judeţul Olt este unul dintre cele mai vechi judeţe ale ţării, formaţiunea administrativ - teritorială fiind menţionată pentru prima dată într-un hrisov de la Radu cel Mare la data de 26 aprilie 1500. Din punct de vedere cartografic, judeţul Olt apare pe prima hartă cunoscută a Ţării Româneşti întocmită de către stolnicul Constantin Catacuzino la Padova în anul 1700. Cel mai vechi act păstrat în cancelaria Ţării Româneşti, privilegiul de comerţ în limba latină din 20 ianuarie 1368 emis de Vladislav I Vlaicu şi destinat negustorilor saşi din Braşov, menţionează vama de la Slatina, aceasta fiind prima mărturie documentară cunoscută despre actuala reşedinţă a judeţului.






Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite